Policijska službenica Policijske uprave ličko-senjske četvrti je Frontexov multiplikator za temeljna prava u Ministarstvu unutarnjih poslova

Slika /2023/ŽUŽI 1.jpg

Znanja, vještine i iskustva koja Frontexovi multiplikatori stječu na ovim i sličnim tečajevima ugrađena su u nacionalne programe za graničnu policiju, ali jednako tako i za druge rodove policije

U sjedištu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) 1. veljače 2023. godine završen je treći tečaj za nacionalne multiplikatore na polju temeljnih prava.
Od 72 kandidata iz svih država EU i Schengena koji su u kolovozu 2022. započeli s učenjem. Završnom ispitu pristupilo je 15 odabranih, najboljih kandidata – među kojima i Željka Butković, policijska službenica za analizu rizika u Službi za granicu PU ličko-senjske.

Time je MUP RH dobio četvrtog Frontexovog multiplikatora za temeljna prava, nakon Antonija Vulasa iz PU splitsko-dalmatinske, Tatjane Filipović iz PU primorsko-goranske i Martine Grdinić s Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“. Svi spomenuti certificirani su Frontexovi nacionalni multiplikatori na polju temeljnih prava, dok je Martina Grdinić certificirana i kao Frontexov predavač, a Antonio Vulas kao Frontexov predavač i ispitivač.

Ovakvo snaženje kapaciteta MUP-a RH pridonosi kvaliteti edukacija na polju temeljnih prava, koje je imalo veliki značaj u svim evaluacijskim postupcima u Europskoj uniji i Schengenu. Znanja, vještine i iskustva koja Frontexovi multiplikatori stječu na ovim i sličnim tečajevima ugrađena su u nacionalne programe za graničnu policiju, ali jednako tako i za druge rodove policije.
Za ilustraciju, jedan od posljednjih takvih programa osmišljen je u suradnji sa Zapovjedništvom za intervencije, a Martina Grdinić u sklopu tog programa vodi dio vezan za zaštitu temeljnih prava sudionika događaja u kojima prijeti narušavanje javnog reda i mira u većem opsegu.

Treba napomenuti da su MUP RH i Policijska akademija, kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija, uključeni i u druge specijalizirane tečajeve koje organizira Frontex, te u temeljnu obuku Frontexovih stalnih snaga granične policije.
Hrvatski stručnjaci u Frontexovim obukama sudjeluju od samog razvoja kurikuluma do njihove implementacije, pa je tako Antonio Vulas, voditelj Službe za nezakonite migracije PU splitsko-dalmatinske, bio dio tima koji je razvio Frontexov tečaj za nacionalne multiplikatore na polju temeljnih prava, te je na njemu po treći put bio jedan od trenera i po drugi put predsjedavajući ispitnog povjerenstva.

Spomenimo da je i koautor Frontexovog priručnika za trenere temeljnih prava u njegovom prvom izdanju iz 2019. i u nadopunjenom izdanju iz 2022. godine.

Spajanje teoretskog znanja s praktičnim iskustvima s terena smjer je svih Frontexovih obuka, te je povezivanje znanja o međunarodnom i europskom sustavu zaštite temeljnih prava s praksom granične policije dodana vrijednost i ovom tečaju, na kojem većinu trenera čine iskusni granični policajci iz više država članica EU i Schengena.


Pisane vijesti