Dragovoljno predane bombe i streljivo

Slika /prosinac 2020/plakat 1.jpg

Pozivom na broj 192 učinite prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija  

Foto: Ilustracija

Jučer su dvije osobe kontaktirale policijske službenike Policijske postaje Gospić, te izrazili želju za dragovoljnom predajom minsko-eksplozivnih sredstava.

Osoba s područja Lovinca dragovoljno je predala 4 ručne bombe i 483 komada raznog streljiva i 3 spremnika za automatsku pušku, dok je osoba s područja Gospića dragovoljno predala 5 ručnih bombi.

Sve je to policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija, ali oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.


 „Manje oružja, manje tragedija“ - preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“ kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

 

Pisane vijesti