Vijeće za prevenciju Grada Gospića podržalo preventivni program „Zajedno više možemo“

Slika Vijeće za prevenciju Gospić/VP1.jpg

 Foto: PU ličko-senjska

 Danas, 03. studenog, u Gradskoj vijećnici održan je sastanak Vijeća za prevenciju Grada Gospića.

Za novog predsjednika Vijeća za prevenciju na sastanku je izabran zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan.

Izvješće o stanju sigurnosti na području Grada Gospića za 10 mjeseci ove godine podnio je načelnik Policijske postaje Gospić Stjepan Sabljić, koji je istaknuo da su u tom periodu evidentirana  134 kaznena djela,  103 prekršaja protiv javnog reda i mira,  15 prekršaja iz Odluke o javnom redu i miru Grada Gospića,  677 prekršaja iz ostalih Zakona i  114 prometnih nesreća, od kojih su dvije sa poginulim osobama u kojima su smrtno stradale dvije osobe.

Poradi održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u ovom periodu provedene su 62 preventivno represivne akcije u usmjerene na sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, te zaštitu najugroženijih sudionika u prometu. Posebno je istakao podatak da je zbog prekršaja nepropisne brzine (koja je značajan uzročnik prometnih nesreća) sankcionirano 2979 vozača, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, njih 164.

Upoznao je Vijeće za prevenciju i da je tijekom ove godine, u suradnji s lokalnom zajednicom, u potpunosti realiziran projekt uređenja nadstrešnice na autobusnom stajalištu u Ličkom Osiku i da je u tijeku realizacija projekta postavljanja vido nadzora na zgradi Šumarije u Kaniškoj ulici u Gospiću.

Na osnovu tako iznesenih podataka, zaključio je da je stanje sigurnosti na području Grada Gospića, u ovom periodu bilo na zadovoljavajućoj razini. Tu ocjenu jednoglasno je prihvatilo i Vijeće za prevenciju.

Nakon izlaganja načelnika Policijske postaje Gospić, Vijeću se obratio policijski službenik za nadzor i planiranje – za prevenciju ove Policijske uprave Robert Bulić,  koji je članove Vijeća upoznao da je  Ministarstvo unutarnjih poslova, slijedeći međunarodne standarde i preporuke, osnovalo Odjel za prevenciju, temeljem kojih su i u svim policijskim upravama osnovane organizacijske jedinice za prevenciju, s osnovnom idejom društvo u cjelini mora biti uključeno u razvoj partnerstva između javnih službi, tijela uprave, nevladinih udruga, privatnog sektora i građana u prevenciji društveno neprihvatljivog ponašanja. Članove vijeća upoznao je i sa preventivnim programom  „Zajedno više možemo“,  koje se sastoji od 5 komponenti: „Mogu ako hoću 1“ (MAH 1), „Sajam mogućnosti“, „Prevencija i alternativa 1“ (PIA 1), „Prevencija i alternativa 2“ (PIA 2) i „Mogu ako hoću 2“ (MAH 2),  usmjerenih na prevenciju zlouporabe opojnih droga, alkohola i drugih sredstava ovisnosti, nasilja, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, a koji su namijenjeni  populaciji učenika IV, V i VI razreda i njihovim roditeljima, te mogućnostima implementacije tog programa u osnovne škole na području Grada Gospića. Policijska  uprava ličko-senjska, u suradnji s Gradom Gospićem  će u narednom periodu, započeti s provođenjem prve komponente programa „Mogu ako hoću 1“, koja će se realizirati putem organiziranih posjeta učenika IV razreda Policijskoj postaji Gospić, kako bi se oni upoznali s radom policije i prihvatili policiju kao prijatelja pomagača. Na kraju školske godine planira se provesti druga komponenta programa – „Sajam mogućnosti“, na kojem će se predstaviti različite kulturno umjetničke, sportske i druge udruge s područja Grada Gospića, kako bi  učenike IV razreda upoznali sa  svojim aktivnostima, s ciljem da ih potaknu u odabiru određenih aktivnosti s kojima bi se bavili u svoje slobodno vrijeme.

Članovi Vijeća za prevenciju predstavljanje programa  „Zajedno više možemo“ prihvatili su sa zanimanjem i odobravanjem, te izrazili spremnost na daljnju suradnju.



Stranica