Vijeće za prevenciju Općine Donji Lapac obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika vijesti 2013/studeni 2013/MDBPNNŽ-Donji Lapac.jpg

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Vijeće za prevenciju Općine Donji Lapac jučer je u prostorijama Osnovne škole Donji Lapac organiziralo okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 

Foto: PP Donji Lapac 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Vijeće za prevenciju Općine Donji Lapac jučer je u prostorijama Osnovne škole Donji Lapac organiziralo okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Cilj okruglog stola bio je predstaviti percepciju nasilja nad ženama od strane društva u cjelini, izvršiti uvid u trenutno stanje i statističke pokazatelje, te skrenuti pažnju na nasilje nad ženama kao ozbiljan problem kojim se mora baviti društvo u cjelini. 

Na navedenom okruglom stolu bili su prisutni predstavnici Osnovne škole Donji Lapac, Općine Donji Lapac, Policijske postaje Donji Lapac i „Ženske Grupe“ Donji Lapac koja djeluje na području Donjeg Lapca od 2000. godine, a ista se bavi problematikom obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, edukacijom mladih u vezi trgovine ljudima, te humanitarnim radom i radom sa djecom. Navedena udruga je vrlo aktivna po problematici obiteljskog nasilja, te također vrši edukaciju žrtava nasilja i upoznavanja žrtava sa njihovim pravima. 

Održana je i prezentacija u vezi obilježavanja „Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“ kojom je obuhvaćen povijesni osvrt na obilježavanje navedenog dana, vrste nasilja nad ženama, normativne okvire nasilja, protokole o postupanju, mitove i činjenice o nasilju i dr., nakon čega su sudionici okruglog stola imali kraće izlaganje. Također je prikazan kraći film u vezi djelovanja „Sestara Mirabal“ koje su tragično stradale 1960. godine, te se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i obilježava u spomen na njihovu žrtvu. 

Na kraju je otvorena diskusija i rasprava kojom su razmijenjena iskustva i raspravljalo se o nasilju nad ženama i u kojoj mjeri institucije, udruge i pojedinci mogu aktivno doprinijeti smanjenju navedene problematike, te je donesen zaključak da je nasilje nad ženama vrlo ozbiljan društveni problem koji je općeprisutan u društvu, a sa kojim se problemom trebaju baviti sve institucije civilnog društva ukazivanjem na navedeni problem i aktivnim djelovanjem na suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, sa krajnjim ciljem zahvaćanja tamne brojke nasilja kroz sveobuhvatno razvijanje partnerskih odnosa na razini lokalne zajednice.



Stranica