Uklanjanje eksplozivnih sredstava iz speleološkog objekta

Slika /vijesti 2019/MES1.jpg

Podsjećamo građane, koji u svojim domovima drže ono oružje koje nije moguće legalno posjedovati ili eksplozivna sredstva da još uvijek bez sankcija mogu tu informaciju dati policiji te na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijskih uprava zagrebačke i ličko-senjske su u srijedu, 19. kolovoza na području Policijske uprave ličko-senjske proveli još jednu zadaću uklanjanja i onesposobljavanja eksplozivnih sredstava, pronađenim u speleološkim objektima.
 
S obzirom da je izvidom utvrđeno kako se radi o eksplozivnim sredstvima i opremi vojnog porijekla, a koja su zaostala još od Domovinskog rata te se nalaze u speleološkom objektu, uklanjanje eksplozivnih sredstava iz istog proveli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu osposobljeni za postupanje prema eksplozivnim sredstvima pronađenim u speleološkim objektima i drugim teško dostupnim prostorima.
 
Ovom prilikom zahvaljujemo na odgovornom ponašanja građana (speleologa), koji su brzo reagirali i pravovremeno dostavili informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava te na taj način doprinijeli povećanju sigurnosti zajednice, ali i očuvanju prirode.
 
Podsjećamo kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva se vrlo često po dragovoljnoj osnovi izuzimaju od strane građana, pronalaze odbačena na; odlagalištima otpada, uz prometnice, na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova, urbanim sredinama i sl.  Stoga, ukoliko pronađete takva sredstva nemojte im prilaziti niti ih dirati, a kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenih posljedica, već o tome neodgodivo obavijestite policiju na broj 192 ili 112. Tada će na teren izaći policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu koji će na siguran i stručan način ukloniti sredstva te provesti njihovo onesposobljavanje.
 
Također podsjećamo građane, koji u svojim domovima drže ono oružje koje nije moguće legalno posjedovati ili eksplozivna sredstva da još uvijek bez sankcija mogu tu informaciju dati policiji te na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. Po zaprimljenoj informaciji, stručna služba policije doći će na navedenu adresu, pregledati sredstvo koje je prijavljeno te isto na stručan i siguran način izuzeti.

Stranica