U Policijskoj upravi ličko-senjskoj na konferenciji za medije objavljeni rezultati istraživanja u sklopu projekta „Zdrav za 5“

Slika vijesti 2013/listopad/resize.jpg

U Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana je danas konferencija za medije, vezano za izvješće o stanju sigurnosti za proteklih 9 mjeseci i preventivni projekt „Zdrav za 5“ – rezultati istraživanja na području Ličko-senjske županije i upoznavanje s planiranim aktivnostima na suzbijanju ovisnosti

Foto: Ilustracija

U Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana je danas konferencija za medije, vezano za izvješće o stanju sigurnosti za proteklih 9 mjeseci i preventivni projekt „Zdrav za 5“ – rezultati istraživanja na području Ličko-senjske županije i upoznavanje s planiranim aktivnostima na suzbijanju ovisnosti.

Načelnik policijske uprave Ante Podnar upoznao je predstavnike medija sa ocjenom stanja sigurnosti za proteklih 9 mjeseci, naglasivši: “da je u 9 mjeseci ove godine zabilježen pad ukupno evidentiranih kaznenih djela na području policijske uprave i da su s obzirom na strukturu kaznenih djela najzastupljenija kaznena djela imovinskog karaktera, kao što su krađa i teška krađa.Evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, međutim unatoč ukupno većem broju evidentiranih prometnih nesreća, došlo je do smanjenja prometnih nesreća s poginulim osobama, isto tako u istom razdoblju manje je teško ozlijeđenih osoba, kao i osoba koje su zadobile lake tjelesne ozljede.Također bih naglasio da su nadležne službe policijske uprave u suradnji sa policijskim postajama, te jedinicama lokalne samouprave na planu jačanja prevencije proveli veći broj preventivnih akcija u cilju jačanja svijesti građana kao i najmlađe populacije na štetnost protupravnih ponašanja i njihovog pravovremenog prepoznavanja.“ Potom su zamjenik načelnika i voditelji Službi detaljnije po područjima rada upoznali predstavnike medija sa stanjem sigurnosti, zaključivši da je stanje sigurnosti u prvih 9 mjeseci zadovoljavajuće.

U drugom dijelu konferencije za medije policijska službenica za prevenciju Mirela Šulentić upoznala je prisutne sa osnovnim značajkama preventivnog projekta „Zdrav za 5“, koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti (alkohol, droge, igre na sreću), te na podizanje razine svijesti o važnosti zaštite okoliša, biljnog i životinjskog svijeta, naglasivši činjenicuda posljedice zlouporabe droge i alkohola svoj trag ostavljaju ne samo na društvu i pojedincu, već i u prirodi i okolišu, te da policija ima važnu ulogu zbog svojih dnevnih kontakata s kriminalitetom i da treba djelovati kao „pokretač/inicijator“ za pravovremeno uočavanje devijantnih i neprihvatljivih ponašanja te raspolagati važnim saznanjima o generatorima i čimbenicima takvih neprihvatljivih pojava.

Predstavnik županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije psiholog Viktor Božićević prisutne je upoznao sa rezultatima istraživanja na području Ličko-senjske županije koje je provedeno u školskoj 2012./2013. godini, a kojim je bilo obuhvaćeno 175 učenika 8. razreda, 83 učenika 1. razreda srednjih škola i 94 učenika 2. razreda srednjih škola. Utvrđeno je da se u posljednjih mjesec dana ekscesivno opijalo (pet ili više alkoholnih pića u jednoj prigodi) njih gotovo 40%, najviše u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istočnoj Hrvatskoj, Lici i Gorskom kotaru, 12% ispitanih učenika je jednom ili više puta u životu konzumiralo marihuanu ili hašiš (najviše u Istri i Hrvatskom primorju, a najmanje u Lici i Gorskom kotaru), gotovo 3% učenika je jednom ili više puta u životu uzelo ecstasy (najviše u Lici, Gorskom kotaru i Dalmaciji). U Ličko-senjskoj županiji više od 80% učenika 8. razreda osnovnih škola, jednom ili više puta konzumiralo je alkoholna pića, a pivo je najkonzumiranije alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica. U Ličko-senjskoj županiji, u posljednjih mjesec dana ekscesivno se opijalo više od 40% učenika  (pet ili više pića u jednoj prigodi), a marihuanu je barem jednom u životu uzelo 6%ispitanih učenika (za razliku od hrvatskog prosjeka, prema kojem je marihuanu barem jednom u životu uzelo 12% ispitanih učenika, odnosno 4% u posljednjih mjesec dana (6% u posljednjih mjesec dana - prosjek za RH). Sa ecstasy-em u Ličko-senjskoj županiji eksperimentiralo je više od 6% ispitanih učenika (3%-prosjek za RH-upozoravajući podatak). U Ličko-senjskoj županiji je 30% učenika udisalo ljepilo, a gotovo 10% je inhalante udisalo u poslijednih mjesec dana, a u posljednjih 30 dana kockalo se ili kladilo 25% ispitanih učenika, u čemu prednjače dječaci (gotovo 40% ispitanih dječaka u Ličko-senjskoj županiji je sudjelovalo u nekom obliku kockanja ili klađenja u posljednjih 30 dana). Iz čega se zaključuje da kod učenika Ličko-senjske županije osim aktivnog podizanja razine informiranosti i znanja o štetnosti (posljedice po zdravlje) i kažnjivosti ovakvih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja, nužno je raditi i na jačanju i izražavanju svojih stavova (upornost, samopouzdanje) kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima. Stoga uzimajući u obzir zabrinjavajuće rezultate ulaznog anketiranja planirano je da se za razliku od dosadašnjeg parcijalnog obuhvata, interaktivna predavanja i radionice prošire na sve učenike VIII. razreda osnovnih škola i I. i II. razreda srednjih škola na području županije ličko-senjske.



Stranica