Program prometne kulture za najmlađe u Mukinjama

Slika vijesti 2018/SVIBANJ/IMG-2e2cdd6e1d0508aebfb95415e3c2c94d-V.jpg

Foto: PU ličko-senjska

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Plitvička Jezera danas je u osnovnoj školi Plitvička Jezera u Mukinjama održana preventivna akcija pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe“. 

„Program prometne kulture za najmlađe“preventivna je akcija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 40.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola. 

U akciji su sudjelovali policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske i Policijske postaje Korenica, djelatnici  tvrtke Jumicar Hrvatska – Mini auti, učitelji i učenici osnovne škole Plitvička Jezera, pripadnici općinskog društva Crveni križ Plitvička Jezera, djelatnici Odjela protupožarne zaštite NP Plitvička Jezera i Hrvatskog centra za razminiranje. 

Projektnim aktivnostima prisustvovali su učenici nižih razreda osnovne škole Plitvička Jezera, koji su sudjelujući u edukaciji kroz igru učili kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašaju pješaci i biciklisti u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu. 

Nakon edukacije djeca su imala praktični dio obuke na postavljenom poligonu, gdje su upravljajući dječjim automobilima iz perspektive vozača uočavali opasnosti koje vrebaju u prometu.

Ovim projektom, koji je u potpunosti prilagođen dobi učenika, nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu. 

Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, te od pedagoške i prometne struke.



Stranica