Okrugli stol na temu „Stop nasilju“

Slika Živim život bez nasilja/plakat-zivim zivot bez nasilja.jpg

Foto: PU ličko-senjska

Danas, 25. studenoga u dvorani Kulturno-informativnog centra u Gospiću, održan je okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenog), a nastavno na prošlogodišnju kampanju "Živim život bez nasilja".

Tema okruglog stola je bila „Stop nasilju“, a svrha je sprječavanje i suzbijanje nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Uz policijskog službenika za prevenciju Mirelu Šulentić i pomoćnika načelnika Policijske postaje Gospić Marka Došena, sudjelovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić Ankica Brajković, predstavnica Doma zdravlja Korenice Ivana Sabljić, te predstavnik Obiteljskog centra Ličko-senjske županije Drago Babić.

Prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić te u uvodnom govoru istaknula kako treba raditi na osvještenosti problema nasilja nad ženama jer nasilje nije normalni oblik ponašanja, te da je svaki oblik nasilja društveno zlo koje se mora svaki dan iskorjenjivati.

Pomoćnik načelnika Policijske postaje Gospić Marko Došen, je uz zanimljivu prezentaciju pod nazivom  „Živimo život bez nasilja“, iznio i statističke pokazatelje nasilja u obitelji za ovu i prošlu godinu. Tako je 2010. godine evidentirano 37 prekršaja nasilja u obitelji,  od kojih je 28 počinitelja (35 muškaraca i 3 žene), oštećenih je 47 (13 muškaraca i 34 žene), dok je 2011. godine evidentirano 68 prekršaja od kojih je 82 počinitelja (75 muškarac i 7 žena), oštećenih 73 (18 muškaraca i 55 žena). Također je istaknuo da je svaka treća žena u Hrvatskoj barem jednom bila žrtva fizičke agresije svog bračnog ili izvanbračnog partnera.

Ovakvim preventivnim aktivnostima želi se senzibilizirati javnost i potaknuti građane, posebice žrtve na prijavljivanje obiteljskog nasilja, s obzirom da vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika, istaknula je policijska službenica za prevenciju Mirela Šulentić.

Temeljem Sporazuma o međuresornoj suradnji u suzbijanju nasilja u obitelji je dogovoreno daljnje zajedničko djelovanje i suradnja na prevenciji ovog oblika nasilja.



Stranica