Obilježena 33. godišnjica pogibije policijskih službenika u Žutoj Lokvi

  • Slika /2024/IMG-20240824-WA0007.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prije 33 godine 4 policijska službenika DRAGUTIN TOLJAN, ZDRAVKO VUKOVIĆ, VINKO KRZNARIĆ i MILAN VRANIĆ su u Žutoj Lokvi braneći svoju Domovinu od agresora, žrtvovali i dali ono najvrjednije što su imali - svoje mlade živote

Foto: PU ličko-senjska

U Žutoj Lokvi kod Spomen obilježja - kapelice poginulim hrvatskim braniteljima, danas 24. kolovoza 2024. godine obilježena je 33. godišnjica pogibije četvorice policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje.
 
Uz jedinog preživjelog kolegu Darka Murata, najužu obitelj poginulih policajaca Dragutina Toljana, Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milana Vranića, obilježavanju 33. godišnjice prisustvovao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo,izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, državni tajnik Tomislav Bilandžić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić, pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije Anđelko Antonić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić,  zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić i načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, predstavnici općinskih i gradskih vlasti, predstavnici udruga, te mještani, koji su položili vijence i upalili svijeće na Spomen obilježju.

Svi nazočni zajedno su se prisjetili tog tragičnog, ali ujedno i herojskog dana…
 
"Kolovoz 1991. godine u svijesti hrvatskog naroda pamti se po mučkim i zločinačkim napadima srpskih pobunjenika udruženima s agresorskom JNA na tek stvorenu neovisnu hrvatsku državu s ciljem njezina porobljavanja, okupiranja i stvaranja „Velike Srbije“.

Godina kada se stvarala i branila Hrvatska povijest i Hrvatska domovina u nametnutom i obrambenom ratu protiv srpskih agresora koji su htjeli obrisati hrvatsko tlo i pripojiti ga srpskom teritoriju.
 
Tako su na današnji dan, prije 33 godine, to kobno maglovito subotnje jutro, kao policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni  službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj, upravo na ovo mjesto gdje se nalazimo.
 
U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u Ispostavu. Neposredno nakon što je svih 5 policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz zasjede iz ovoga ovdje grmlja (s desne strane kolnika) otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od  terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“.
 
To maglovito subotnje jutro, već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata.
 
Ranjeni policajci Drago Toljan i Darko Murat su se pod jakom rafalnom pucnjavom uspjeli izvući iz službenog policijskog vozila i zakloniti iza njega, te je preživjeli Darko Murat pokušao uzvratiti vatrom, no nakon opaljenja nekoliko komada streljiva uslijed oštećenja spremnika puške došlo je do zatajenja puške, pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila."
 
Obilježavanje je završeno Svetom misom zadušnicom za poginule policijske službenike koju je predvodio policijski kapelan Sv. Hrvatski mučenici velečasni Josip Šimatović uz koncelebraciju župnika Župe UBDM u Brinju velečasnog Draženka Tomića, dok je cjelokupan program popratila policijska klapa Sveti Mihovil.
 
Njihova mladost i domoljublje, poštenje i viteška čast opominju nas da ih nikada zaboraviti NE SMIJEMO.
 


Stranica