Provedena edukacija učenika osnovnih škola na temu „Kako sigurno koristiti Internet i mobitel“

Slika FOTKE ZA VIJESTI/eduk. internet i mob-mala.jpg

Foto: PU ličko-senjska 

Na području Ličko-senjske županije učenicima osnovnih škola su tijekom travnja i svibnja policijski službenici za maloljetničku delinkvenciju u suradnji s kontakt policajcima Policijske uprave ličko-senjske, održali predavanja na temu „Kako sigurno koristiti Internet i mobitel“. Ciljevi ove preventivne aktivnosti su upoznavanje djece, roditelja i učitelja o mogućim zlouporabama korištenja mobitela i interneta, podizanje razine svijesti o problemu korištenja novih tehnologija, smanjivanje posljedica nastalih zbog zlouporabe korištenja interneta i mobitela, te podizanje razine kulture komunikacije putem mobitela i interneta.  

Predavanja su održana u osnovnim školama u Gospiću, Perušiću, Ličkom Osiku, Lovincu, Otočcu, Donjem Lapcu, Udbini, Korenici, Mukinjama i Karlobagu, a prisustvovalo im je 1169 učenika. Tijekom predavanja učenicima je prezentiran novi oblik nasilja tzv. cyberbullying – nasilje putem tehnologije,a obuhvaća situacije u kojima su djeca ili maloljetnici izloženi napadu druge djece ili maloljetnika preko interneta ili mobitela. Takav oblik nasilja odnosi se na uznemiravanje, napade na privatnost, uhođenje, vrijeđanje, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, slanje zlobnih i prijetećih poruka, te kreiranje stranica koje sadržavaju priče, crteže i šale na račun drugih i slično.

Učenici i učitelji su se aktivno uključili u održana predavanja, postavljajući pitanja predavačima na koja su oni spremno odgovarali. 



Stranica