Preventivna akcija: Dječje sjedalice za vozila

Slika fotke za vijesti/akcija-dj.-sjedalica--mala.jpg

Foto:
PU ličko-senjska 

U petak, 14. svibnja u vremenu od 15 do 16 sati policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su u Gospiću proveli preventivnu akciju tijekom koje su nadzirali korištenje sigurnosnih dječjih sjedalica u vozilima. Akcijom je obuhvaćen Dječji vrtić „Pahuljica“ koji ima 223 polaznika. Tijekom akcije kontrolirano je 11 vozila i vozača, kojom prilikom je utvrđeno da ih je svega četvero koristilo sjedalicu sukladno preporukama proizvođača. U sedam slučajeva utvrđene su nepravilnosti koje su se odnosile na prijevoz djece izvan sjedalice iako je ona postavljena u vozilu (6), te jedan slučaj u kome je dijete bilo smješteno u sjedalicu, ali nije bilo vezano. Vozači tih vozila su upozoreni te im je skrenuta pozornost da tijekom prijevoza djece u vozilu koriste sjedalicu. 
Akcija je provedena s ciljem preveniranja posljedica prometnih nesreća i podizanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. Prateći stanje sigurnosti u prometu, na području RH u posljednje vrijeme policija je zabilježila veći broj prometnih nesreća u kojima su osobe ispale iz vozila, a zatim i teško stradale. Iako takve prometne nesreće nisu zabilježene na području ove Policijske uprave, podsjećamo vozače kao i putnike u vozilima na odredbe iz čl. 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ br. 67/08).
Vozači i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
Pogrešan je stav jednog dijela sudionika u prometu da je obveza vezanja samo na prednjim sjedalima vozila, te ističemo obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu na kojima su pojasevi ugrađeni, dakle u osobnim vozilima i na prednjim, ali i na stražnjim sjedalima.  
Posebno naglašavamo zakonske odredbe vezane uz prijevoz djece: 

  • vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za to vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu;
  • vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5 godina, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje;
  • vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako u vozilu nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje, a koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu;
  • dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.  

Nepoštivanjem navedenih odredbi Zakona vozači i putnici čine prometni prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 500, 00 kuna.

Stoga: prije početka svake vožnje pa i one najkraće – obavezno koristiti sigurnosni pojas! Njegovim korištenjem ne samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja.

 
 


Stranica