Obilježena 19. obljetnica Akcije „Plitvice“i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

Slika topvijesti/godina2010/ozujak/plitvice17.jpg
  Foto: MUP
„Radosna sam i ponosna što mogu zajedno s vama još jedanput izraziti zahvalnost, duboko poštovanje, što se mogu pokloniti zajedno sa svima vama, vjerujem s cijelom Hrvatskom uspomeni na Josipa Jovića prvog hrvatskog branitelja koji je dao život za slobodnu, neovisnu, demokratsku i europsku Hrvatsku. Ne bi bilo ni slobodne, ni europske ni demokratske Hrvatske da nije bilo Josipa i njegovih prijatelja hrvatskih branitelja, ali i da nije bilo dr. Franje Tuđmana koji ih je pozvao u obranu Hrvatske. U obranu svega što nam je sveto i svega što nam je važno u našim životima. Toga se treba sjetiti, to nikada ne smijemo zaboraviti“,  riječi su Jadranke Kosor, predsjednice Vlade RH kojima se obratila okupljenima na obilježavanju 19. obljetnice Akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića održanom u srijedu, 31. ožujka na Plitvičkim jezerima.


Uz predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor obilježavanju 19. obljetnice Akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića nazočili su i brojni visoki državni dužnosnici: izaslanik Predsjednika
i vrhovnog zapovjednika OS RH general zbora Josip Lucić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak, ministri MUP-a Tomislav Karamarko, MOBMS–a Tomislav Ivić, MORH-a Branko Vukelić, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović.

Među okupljenima na Plitvicama, mjestu stradanja Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskoga rata bili su tradicionalno i članovi obitelji Josipa Jovića, saborski zastupnici, predstavnici županijskih i lokalnih vlasti županija Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata: Udruge ATJ Lučko, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruge Tigar 90/91 Rakitje, Udruge prvi hrvatski redarstvenik kao i brojni dužnosnici MUP-a, MORH-a te mještani Rakovice, Plitvica i okolnih mjesta.

Nakon intoniranja hrvatske himne Lijepe naše u izvedbi Klape HRM „Sveti Juraj“ odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja Josiu Joviću počast. Vijence su tako položili i zapalili svijeće članovi obitelj Josipa Jovića, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednicom Jadrankom Kosor, predsjednika RH predvođeno načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Josipom Lucićem, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s njegovim potpredsjednikom Ivanom Jarnjakom, Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem te izaslanstva spomenutih županijskih i lokalnih vlasti, braniteljskih udruga.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor još je u svome govoru ističući ulogu hrvatske policije u Domovinskome ratu, ali i u današnje vrijeme kazala: „Začetak hrvatskih obrambenih snaga jesu hrvatski policajci, hrvatska policija. I to je činjenica koja se također ne smije zaboraviti. Zbog te činjenice i danas vas pozivam da svi zajedno čuvamo dostojanstvo svakog hrvatskog policajca. Hrvatska policija ustraje danas, također u borbi protiv kriminala, protiv korupcije do posljednjeg daha. Imate u tome moju potporu i na tome trebate ustrajati.“ Spomenula i je kako je Hrvatska danas punu godinu članica NATO-saveza, sudjeluje u mirovnim operacijama diljem svijeta te da naši vojnici i  naši policajci pronose hrvatsko ime diljem svijeta, a da uskoro Hrvatska  postaje punopravna članica EU.


Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova u svome obraćanju okupljenima  je rekao kako su Plitvička jezera osim poznatog svjetskog turističkog mjesta postala mjesto stradanja, mjesto povijesti i stvaranja suverene i slobodne naše Hrvatske te istaknuo između ostaloga spominjući djelo Josipa Jovića i hrvatskih branitelja: „Josip je po svome činu bio jedan i jedinstven. Za sve koji su ga poznavali, za njegove najbliže, za njegovu majku i obitelj posebice. Ali bilo je takvih mladića, takvih Josipa u našoj povijesti, moralo ih je biti jer bez njih ne bi bilo ni današnje Hrvatske. Njih nije trebalo pozivati, nije ih trebalo tražiti po nepoznatim adresama, bili su prvi koji su stali i dragovoljno se odazvali uzvišenom zovu obrane svoga doma i domovine. Znali su svi naši mladići da nema domovine bez žrtve, bez junaka, bez stradanja. Pokazalo se to tijekom cijelog Domovinskog rata. Josip Jović i tisuće naših dragovoljaca i branitelja odupro se agresiji vraćajući red, mir i braneći svoju zemlju. Odano, odlučno i duboko domoljublje Josipa Jovića i svih naših branitelja svima nama, ali i naraštajima iz nas neka ostanu i budu uzornom i trajnom vrijednošću.“

Naglašavajući važnu ulogu Ministarstva unutarnjih poslova u izgradnji suvremene, današnje Hrvatske Karamarko je poručio: „Unatoč prepreka koje joj se postavljaju Hrvatska će ući u savez europskih zemalja, mjesto kojem je u povijesti pripadala, mjesto koje je njezin mentalitetni i duhovni prostor, kojem će se zapravo vratiti. Ono što je posebno nama u MUP-u trajna briga jest briga za mir i sigurnost svih naših građana. Borba protiv svih oblika kriminaliteta, a posebno organiziranog i korupcije zauzima mjesto naše najvjerodostojnije obaveze.“

Sjećajući se tog „Krvavog Uskrsa 1991.“, žrtve Josipa Jovića i svih branitelja tijekom Domovinskog rata okupljenima su se još prigodnim govorima obratili Marko Lukić, zapovjednik Akcije „Plitvice“, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, ministar obrane Branko Vukelić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak te ministar MOBMS-a Tomislav Ivić.

Na kraju komemoracije riječi i molitve za poginulog Josipa Jovića i sve hrvatske branitelje izrekao je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Na komemoraciji su sudjelovali i ultra-maratonci u organizaciji Udruge specijalne jedinice policije „Grom“  koji su u spomen na Josipa Jovića pretrčali 97 kilometara od Karlovca do Plitvica. Stigli su i konjanici, branitelji i njihova djeca iz Ogulina i Karlovca prešavši 75 kilometara od Ogulina do Plitvica.



Stranica