Mine i dalje prijete!

Slika fotke za vijesti/mes-1.jpg

Foto:
PU ličko-senjska 

Tijekom 2009. godine policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske proveli su velik broj aktivnosti s ciljem uklanjanja i uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava pronađenih na širem području ove Policijske uprave, kao i edukacije djece nižih razreda osnovnih škola kako bi ih upoznali s opasnostima koje prijete od minsko-eksplozivnih sredstava, kao i izgledima istih.
Tako su tijekom iste godine u 72 slučaja izašli na mjesto događaja povodom dojava građana o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava. Istom prilikom izuzeli su 1152 komada različitih minsko-eksplozivnih sredstava (ručne bombe, tromblonske mine, protutenkovske mine, ručni bacači raketa, detonirajuće kapisle i sl.), od čega su 23 komada uništili na mjestu pronalaska, a ostatak na poligonu za uništavanje takvih sredstava. Također su izuzeli 403,6 kg eksploziva, te 393 komada različitog streljiva. Izvršenim očevidima utvrđeno je da je većina pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava zaostala iz Domovinskog rata, kao i da se još uvijek pronalaze minsko-eksplozivna sredstva koja potječu iz II svjetskog rata. Iz opisanih pokazatelja vidljivo je da je ta problematika na području ove Policijske uprave i dalje izražena zašto postoje objektivni razlozi s obzirom da je veći dio ovog područja bio zahvaćen ratom, da je ovo područje slabo naseljeno, sa većim brojem napuštenih kuća i gospodarskih objekata, velikim površinama poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje, kao i velikim površinama šumskog područja. Uz objektivne okolnosti, prisutni su i subjektivni razlozi koji također utječu na sigurnost građana, a odnose se na neovlašteno posjedovanje takvih minsko-eksplozivnih sredstava, te njihovo odbacivanje na neprimjerenim mjestima koja su dostupna građanima.
Ističemo da je ova Policijska uprava do sada u više navrata provodila akcije koje su imale za cilj predaju takvih sredstava bez kaznene odgovornost osoba koje ih predaju. Još uvijek je u tijeku provođenje akcije „Manje oružja manje tragedija“ koja uz zakonsku mogućnost i dalje omogućava vraćanje takvih sredstava (kao i oružja) koje građani neovlašteno posjeduju. Ovom prilikom pozivamo sve građane da se odazovu ovoj humanoj akciji bez bojazni da će kazneno odgovarati.
Također zahvaljujemo građanima na dosadašnjoj suradnji prilikom dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava te ih pozivamo na nastavak suradnje.




Stranica