Zimski uvjeti na cestama

Slika fotke za vijesti/snijeg-1.jpg

Foto: PU ličko-senjska
Od jučer 10. veljače 2010. godine na snazi je zabrana i ograničenje prometa na cestama zbog zimskih uvjeta, i to:

- na dionici DC 8 od Senja do Sv. Marije Magdalene, zbog orkanske bure i zaleđenog kolnika zatvoren je promet za sva vozila, a zbog snijega na kolniku:
- na dionici DC 25 od Gospića do Karlobaga dozvoljen je promet samo za osobna vozila uz obvezno korištenje zimske opreme, dok je na dionice iste državne ceste od Gospića do Korenice zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače, a ostala vozila moraju koristiti zimsku opremu, 
- zabrana prometa za kamione s prikolicom i tegljače na snazi je i na dijelu DC 1 od Drežničkog Selišta do Gračaca, DC 50 od Žute Lokve do Gospića, DC 504 od Ličkog Petrovog Sela do Prijeboja, DC 217 od Ličkog Petrovog Sela do Grabovca, DC 522 od Udbine do Gornje Ploče, DC 218 od Užljebića do Sučevića i DC 506 od Frkašića do Donjeg Lapca. Ostala vozila obvezni su koristiti zimsku opremu.

Skrećemo pozornost vozačima na zakonske odredbe koje reguliraju što se podrazumijeva zimskom opremom te odredbe koje sankcioniraju nekorištenje zimske opreme i odredbe koje reguliraju prometovanje u zimskim uvjetima:  

- člankom 94. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama regulirano je  što se podrazumijeva pod zimskom opremom:

(1) Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
(2) Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
(3) Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.
 
- člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama definirani su zimski uvjeti na cestama kao:
 
(1) Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obavezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim mjestima zimski uvjeti.
 (4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.
(5) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.
 


Stranica