Od 18. siječnja biometrijske putovnice u cijeloj Hrvatskoj

Slika topvijesti/godina2010/sijecanj/putovnica_korice_prva.jpg
Foto: MUP

Od jučer, 18. siječnja 2010. godine, na svim šalterima u policijskim upravama i postajama u cijeloj Republici Hrvatskoj, pa tako i u PU ličko-senjskoj, počinje izdavanje novih biometrijskih putovnica. Istodobno, na taj dan prestaje izdavanje starih putovnica.

Biometrijska e-putovnica sadržava elektronički nosač podataka (RFID čip) na koji se, uz ostale osobne podatke, pohranjuju i biometrijske karakteristike nositelja putovnice, odnosno, biometrija lica i otisci prstiju. Otisci prstiju se neće uzimati od djece mlađe od 12 godina jer mlađa djeca nemaju razvijene papilarne linije.

Stare putovnice i dalje vrijede

Biometrijske putovnice, kao i one stare imaju rok važenja od 5 ili 10 godina, ovisno o godinama života podnositelja zahtjeva. Dobna granica od koje se putovnice izdaju s rokom važenja od 10 godina spuštena je s 27 na 21 godinu. Dakle, osobe mlađe od 21 godine dobit će putovnice koje će vrijediti 5 godina, a osobe starije od 21 godine dobit će putovnice s rokom važenja od 10 godina.

Bez obzira na biometrijske putovnice, stare putovnice se mogu koristiti do isteka njihova roka važenja. Stoga, nema potrebe da građani od 18. siječnja „požure“ na šaltere ako im stare putovnice nisu istekle kako ne bi stvorili nepotrebne gužve.

Novost je da građani više neće sami ispunjavati Zahtjev za izdavanje putovnice, već će to učiniti službenik na šalteru te popunjeni zahtjev isprintati i dati građaninu na provjeru. Vrlo je važno da stranke dobro provjere sve podatke kako se na putovnici ne bi pojavio pogrešan podatak.

- S biometrijskim putovnicama hrvatski državljani moći će putovati u sve zemlje svijeta. Za posjet SAD-u nije potrebno imati biometrijsku putovnicu, sve dok vam nije istekao rok važenja "stare" isprave. Naime, RH još uvijek ne sudjeluje u Programu izuzeća od viza – istakao je ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Žarko Katić.

Cijena biometrijske putovnice za izdavanje u redovnom postupku je 320 kuna (upravna pristojba je 70 kuna), a putovnice izdane u žurnom postupku stoje 410 kuna (220 kuna je upravna pristojba).

Novost je i da se zahtjev za izdavanje novih biometrijskih putovnica može podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, bez obzira na mjesto prebivališta podnositelja zahtjeva.

Čuvajte putovnice!

Građaninu koji u razdoblju od 5 godina izgubi dvije ili više putovnica, nova putovnica izdavat će se s rokom važenja od godinu dana.

Primjenom ovakve odredbe građane će se nastojati potaknuti na pažljivije postupanje s putovnicama, budući da je u praksi uočeno kako pojedine osobe prijavljuju nestanak putovnice dva i više puta, a često je riječ o kratkom razdoblju od izdavanja putovnice do njezina gubitka.

Više o uvođenju biometrijskih putovnica pročitajte na MUP RH.



Stranica