Djeca, prijatelji u prometu

Slika fotke za vijesti/plakat.jpg

Foto
: Ilustracija
Policijska uprava ličko-senjska će i ove godine tijekom mjeseca rujna, odnosno početkom školske godine 2009./2010. provoditi akciju «DJECA, PRIJATELJI U PROMETU», usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama. Dosadašnja iskustava su pokazala kako prometni odgoj ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa. Tijekom prošle godine na cestama Ličko-senjske županije u prometnim nesrećama stradalo je 31 dijete u dobi od 7 do 13 godina i to: jedno dijete je smrtno stradalo, 6 djece je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 24 zadobilo lake tjelesne ozlijede. Analizirajući navedene prometne nesreće s težim stradavanjima proizlazi da djeca nisu stradala na putu do škole ili vraćajući se iz škole.

U dogovoru s predstavnicima pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola, policijski službenici će organizirati predavanja u prvim razredima kako bi djecu upoznali s temeljenim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.
Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole.

Policija apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću. Pozivamo i roditelje da kada dovoze svoju djecu vozilima u školu parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze. Također pozivamo sve roditelje i prosvjetno-pedagoške djelatnike škola da se aktivno uključe u provođenje ove akcije radi zaštite djece u prometu.

 


Stranica