Preventivno represivne akcije u prometu

Policijska uprava ličko-senjska je tijekom proteklog vikenda provela dvije preventivno represivne akcije u prometu i to: - dana 05. lipnja 2009. godine u vremenu od 07,00 sati do 15,00 sati akciju usmjerenu na nadzor teretnih vozila koja se provela u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu, te smanjenja posljedica prometnih nesreća, temeljem direktive Europske komisije 2000/30/EC. Tijekom kontrole nadzirala se prije svega tehnička ispravnost vozila,

Policijska uprava ličko-senjska je tijekom proteklog vikenda provela dvije preventivno represivne akcije u prometu i to: 

- u petak 5. lipnja 2009. godine u vremenu od 7 do 15 sati akciju usmjerenu na nadzor teretnih vozila koja se provela u cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu, te smanjenja posljedica prometnih nesreća, temeljem direktive Europske komisije 2000/30/EC. Tijekom kontrole nadzirala se prije svega tehnička ispravnost vozila, prijevoz opasnih tvari, pretovar, vrijeme odmora i vožnje vozača, nezakoniti prelasci državne granice, kao i ostala kaznena djela i prekršaji. Uz policijske službenike Policijske uprave ličko-senjske u akciji su sudjelovali i djelatnici Stanica za tehnički pregled i službenici Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta.

U prethodno navedenoj akciji kontrolirano je 57 teretnih vozila, kojom prilikom je utvrđeno jedno kazneno djelo iz članka 311. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona RH, opisano kao „Krivotvorenje isprava“u svezi čega je protiv dvadesetčetverogodišnjeg počinitelja s područja Perušića, Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću dostavljena kaznena prijava, te ukupno trinaest (13) prekršaja, od čega je pet (5) prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tri (3) prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, dva (2) prekršaja iz Zakona o požarima i tri (3) prekršaja iz Zakona o osiguranju. 

- u noći 6/7. lipnja 2009. godine u vremenu od 23 sata do 5 sati akciju «ALKOHOL», usmjerenu na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i na suzbijanje grubog kršenja prometne discipline.  

U navedenoj akciji utvrđeno je jedno kazneno djelo iz članka 308. stavak 2. Kaznenog zakona RH, opisano kao  „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, u svezi čega je protiv dvadesetdvogodišnjeg počinitelja s područja Karlobaga, Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću dostavljena kaznena prijava, te je utvrđeno petnaest (15) prekršaja, od čega je četrnaest (14) prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno šest (6) prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, jedan (1) prekršaj ne korištenja sigurnosnog pojasa, jedan (1) prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme kad je istekla vozačka dozvola, jedan (1) prekršaj ne nošenja prometne dozvole za vrijeme upravljanja vozilom, dva (2) prekršaja ne nošenja prometne dozvole za vrijeme upravljanja vozilom, jedan (1) prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika, jedan (1) prekršaj nepridržavanja obveza tzv. mladih vozača i jedan (1) prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja. Utvrđen je i jedan (1) prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici.   

Alkotestirano je ukupno 157 vozača, a najveća koncentracija alkohola 3,00 g/kg zabilježena je kod vozača osobnog automobila, starosti 36 godina na području Policijske postaje Novalja.


Stranica