Zajedno protiv trgovanja ljudima – lička policija educirala srednjoškolce s ciljem podizanja razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima

Slika /2022/Gimnazija GS.jpg

Manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima

Foto: PU ličko-senjska

Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s policijskim službenicima za organizirani kriminalitet održali su niz edukativnih predavanja u srednjim školama na području Ličko-senjske županije na temu „Trgovanja ljudima“.  
 
Učenici završnih razreda Srednje škole Otočac, Srednje škole Plitvička Jezera, Srednje strukovne škole Gospić i Gimnazije Gospić educirani su o obilježjima kaznenog djela trgovanja ljudima, rizicima kojima su izloženi, važnosti prevencije odnosno važnosti samozaštitnog ponašanja svakog pojedinca, te važnosti dojave policiji svakog sumnjivog ponašanja koje se može dovesti u vezu s ovim kaznenim djelom.  

Tijekom predavanja koristili su se sadržaji iz kampanje „Dvije djevojčice“  i preventivne akcije „Zajedno“  u kojima aktivno sudjeluju djelatnici  Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Učenicima je skrenuta pozornost na činjenicu da  manjak životnog iskustva i nedostatak informacija čini mlade ljude najranjivijom  i najrizičnijom grupom žrtava trgovanja ljudima. Također im je istaknuto da je trgovanje ljudima jedan proces koji obuhvaća više faza: od vrbovanja preko transporta do eksploatacije osobe koja se tada pretvara u robu te se, na žalost, s  njom postupa po principu ponude i potražnje.

U suvremenim uvjetima sve veću opasnost predstavlja pronalazak žrtve preko društvenih mreža preko kojih mladi ljudi sve više komuniciraju, što je posebno naglašeno tijekom predavanja.
 
Prikazan je i kratki film pod nazivom „Dvije djevojčice“ u kojem se prikazuju primjeri načina na koji se varaju djevojke, odnosno kako počinje njihovo iskorištavanje, te su navedeni  i primjeri iskorištavanja mladića koji su bili  žrtve trgovanja ljudima, a sve kako bi se ukazalo na rizik kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile promijeniti sredinu ili otputovati u druge zemlje.
 

Stranica