U sklopu akcije Poštujte naše znakove u Senju provedene brojne aktivnosti

  • Slika /vijesti 2018/PNZ U Senju 8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Ranije su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima.

Sigurnost svih sudionika u prometu na cestama jedan je od temeljnih društvenih ciljeva. Politika sigurnosti cestovnog prometa treba staviti građane u fokus svojih aktivnosti. Kroz ciljane programe edukacije, prevencije i senzibilizacije, građane treba potaknuti da i sami preuzmu odgovornost za sigurnost kako sebe samih tako i ostalih sudionika u prometu, a poseban standard koji treba prihvatiti, promicati i podupirati je stvaranje svijesti o jednakosti među sudionicima u prometu ciljanim aktivnostima kako bi se poboljšala sigurnost najugroženijih sudionika u prometu.
 
Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovama i drugim partnerima kontinuirano poduzima ciljane preventivno mjere sa primarnom svrhom zaštite djece kao jedne od najranjivije skupine u prometu. S tom vizijom provode se i brojne aktivnosti senzibilizacije šire javnosti, kako bi se potaknulo građane na odgovorno i pravilno ponašanje u prometu. 
Jedna od takvih preventivnih aktivnosti usmjerena na djecu, ali i senzibilizaciju šire javnosti je i preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ koju Ministarstvo unutarnjih poslova zajedno s partnerima intenzivno provodi na početku, ali i tijekom cijele školske godine. Naime, znanstveno je potvrđeno da jedino osiguranjem sustavnosti i kontinuiteta provedbe ovakvih programa mogu se postići dugoročni pozitivni preventivni učinci.
 
Stoga je danas u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ u Pučkom otvorenom učilištu M.C. Nehajeva u Senju, u organizaciji Službe za sigurnost cestovnog prometa i Službe prevencije Ravnateljstva policije te Policijske uprave ličko–senjske i Policijske postaje Senj održan niz preventivno-edukativnih aktivnosti.
 
Policijski službenik za prevenciju Službe prevencije Ravnateljstva policije uveo je u program učenike prvih i drugih razreda osnovne škole S.S.Kranjčevića i predškolske polaznike dječjeg vrtića Travica, a potom je izvedena edukativno scenska izvedba „Kata i Nino na putu od škole“ Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.
 
Također su se održale interaktivne radionice kao što su „Mali prometnjaci“, „Mali forenzičari“, „Mala škola prve pomoći“ i „Manje oružja, manje tragedija“ u kojima su sudjelovali policijski službenici za prevenciju, prometni policajci, kontakt policajci, kriminalistički tehničar, policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu i članovi Gradskog društva Crvenog križa Senj, a sve s ciljem educiranja najmlađih sudionika u prometu i senzibiliziranja šire javnosti na opasnosti kojima su izloženi najmlađi sudionici u prometu.


Pisane vijesti