U Donjem Lapcu obilježeni Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece i Međunarodni dan djeteta

Slika /2023/DL PREDAVANJE 2.jpg

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece obilježava se svakog 19. studenog, dok se Međunarodni dan djeteta obilježava svakog 20. studenog

Foto: PGP Donji Lapac

U osnovnoj školi u Donjem Lapcu kontakt policajac Postaje granične policije Donji Lapac održao je predavanje učenicima sedmih i osmih razreda povodom obilježavanja Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece i Međunarodnog dana djeteta.

Tema predavanja bila je prevencija vršnjačkog nasilja, pa se uvodni dio predavanja sastojao se od upoznavanja učenika s oblicima nasilja, te činjenicom da se s nasiljem susrećemo u svakodnevnom životu, na ulici, u školi, on-line ili u obitelji.

Učenici su upoznati i s policijskim postupanjem u slučajevima nasilja, te im je prikazan video pod nazivom „Reci -NE!Cilj ovakvih predavanja je senzibilizirati djecu na zaustavljanje svakog oblika nasilja i kako reagirati na isto. 

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece od 2000. godine obilježava se svakog 19. studenog na inicijativu UN-a i Women's World Summit Foundation (WWSF) u cilju kreiranja kulture prevencije nasilja nad djecom te promocije dječjih prava.Međunarodni dan djece obilježava se svake godine 20. studenog jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu i Konvencijom je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava, uključujući i pravo na sigurnost.Pisane vijesti