Rezultati operativne akcije „MIR I DOBRO“ 2019./2020.

Slika /vijesti 2019/MiD-19 (18).jpg

Na području Policijske uprave ličko-senjske za vrijeme trajanja akcije nije bilo ozljeđivanja osoba

Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je 27 godinu zaredom operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO», koja je trajala od 13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine.
 
Policijska uprava ličko-senjska je u navedenom periodu poduzela niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja kaznenih djela i prekršaja, a posebno zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te improviziranih sredstava kućne izrade.
 
S tim u vezi ostvarena je suradnja sa predstavnicima civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, predstavnicima župa i biskupskog ordinarijata, kao i sa ravnateljima osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta, kako bi se građane upozoravalo na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. U tu svrhu policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske građanima su dijelili i promotivne brošure „Mir i dobro“ – savjeti policije za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima.
 
U cestovnom prometu, kao i prometu na granici posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa, kao i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
 
Tijekom provođenja akcije nije bilo oduzetog oružja, streljiva, niti drugih eksplozivnih sredstava ili pirotehničkih sredstava, kao niti kaznenih djela i prekršaja u vezi nezakonitog posjedovanja oružja. Evidentirano je oštećenje krova osobnog automobila u Perušiću koje je bilo parkirano i prazno i to na način da je nepoznata osoba uporabom nepoznatog vatrenog oružja ispalila hitac iz nepoznatog smjera, dok nije evidentirano propucavanje stanova i kuća, kao niti ozljeđivanja osoba.
 
S obzirom da tijekom provođenja akcije nisu evidentirana kaznena djela i prekršaji s težim posljedicama, smatramo da je stanje sigurnosti bilo povoljno, zašto su zaslužni i predstavnici civilnih vlasti na razini Županije, Gradova i Općina, ravnatelji obrazovnih ustanova i predstavnici medija koji su se aktivno uključili u provođenje akcije.   

Pisane vijesti