Provedena edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu

Slika vijesti 2017/LIPANJ/DSC_0070.jpg

Jučer su policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska – Mini auti, osnovnom školom Plitvička Jezera, Općinskim društvom Crvenog križa Plitvička Jezera, Odjelom protupožarne zaštite NP Plitvička Jezera i Hrvatskog centra za razminiranje proveli preventivnu akciju pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“,  

Foto: PP Korenica

Jučer su policijski službenici Policijske postaje Korenica u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska – Mini auti, osnovnom školom Plitvička Jezera, Općinskim društvom Crvenog križa Plitvička Jezera, Odjelom protupožarne zaštite NP Plitvička Jezera i Hrvatskog centra za razminiranje proveli preventivnu akciju pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“, edukaciju o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja. 

Tijekom 4 godine djelovanja u RH kroz obuku je prošlo oko 30.000 učenika drugih i trećih razreda u oko 200 osnovnih škola. 

Projektnim aktivnostima jučer su prisustvovali učenici nižih razreda osnovne škole Plitvička Jezera, koji su sudjelujući u edukaciji kroz igru učili kako prepoznati opasnosti u prometu, kako se pravilno ponašaju pješaci i biciklisti u prometu, kolika je važnost horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, a sve u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu.

Nakon edukacije djeca su imala praktični dio obuke na postavljenom poligonu, gdje su upravljajući dječjim automobilima iz perspektive vozača uočavali opasnosti koje vrebaju u prometu.

Po završetku projektnih aktivnosti djeci koja su prošla edukacijski program simbolično su podijeljene “Jumicar“ vozačke dozvole. Ovim projektom, koji je u potpunosti prilagođen dobi učenika, nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu.

Program je podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, te od pedagoške i prometne struke.



Stranica