Policijske službenice Policijske uprave ličko-senjske održale niz predavanja

  • Slika /2023/edukacija 6.jpg
  • Slika
  • Slika

Sastavni dio suvremenog policijskog posla je uspješna i odgovorna prevencija koja  jača kvalitetu života građana, te doprinosi ukupno boljem razvoju cijele zajednice i stvaranju osjećaja sigurnosti građana.  

Foto: PU ličko-senjska

Policijske službenice Policijske uprave ličko-senjske i tijekom ožujka nastavile su s edukativnim predavanjima u osnovnim školama na području Policijske uprave ličko-senjske. Predavanja su održana u sklopu projekata koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i to „Živim život bez nasilja“ koji
je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja, te projekta „Zdrav za 5“ gdje su učenicima istaknute razne mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u kojem se mogu dobro zabaviti bez alkohola i drugih sredstava koja razvijaju ovisnost.

Edukativna predavanja održana su učenicima osnovnih škola u Korenici, Mukinjama, Novalji, Brinju i Senju.

S obzirom da razvoj modernih informacijskih tehnologija sa sobom nosi i određene opasnosti, kojih mladi najčešće nisu niti svjesni, tijekom predavanja učenike se nastojalo osvijestiti upravo na te probleme i opasnosti. Ujedno je izložen i problem vršnjačkog nasilja na internetu - tzv. „cyberbullying“ uz naglasak na zakonske posljedice i kazneno pravne sankcije.

Učenicima su izložene prednosti korištenja interneta te su upozoreni na opasnosti s kojima se mogu susresti, posebice prilikom korištenja društvenih mreža. Naglasak je stavljen na savjesno korištenje tehnologije i poboljšanje socijalne interakcije sa vršnjacima. Kroz predavanja je dijelom izložena i opasnost koja vreba od seksualnog iskorištavanja djece putem interneta, kao i posljedicama nasilja na internetu, a kroz prikazane video materijale učenici su upoznati i s opasnostima od seksualnih iznuda i ucjena. 
 
Osmašima je predstavljena i kampanja „Postani policajac/policajka“, te su učenicima  prikazani  filmovi i drugi promotivni materijali iz kampanje.

Pisane vijesti