Policijska uprava ličko-senjska obilježila Međunarodni dan tjelesne aktivnosti

Slika vijesti 2014/SVIBANJ/tjelesna aktivnost-gore.jpg

Današnji način života karakterizira izrazito smanjenje tjelesne aktivnosti, te sve veći dio vremena odrasle osoba, djeca i mladi provode sjedeći, gledajući TV program ili igrajući video igre, pred računalom u slobodno vrijeme ili na poslu 

Foto: PU ličko-senjska

Današnji način života karakterizira izrazito smanjenje tjelesne aktivnosti, te sve veći dio vremena odrasle osoba, djeca i mladi provode sjedeći, gledajući TV program ili igrajući video igre, pred računalom u slobodno vrijeme ili na poslu, u automobilu i sl.
Tjelesna neaktivnost udvostručuje rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, povezana je povećanim rizikom za nastanak osteoporoze, dijabetesa, depresije, debljine i nizom drugih poremećaja. 

U cilju povećanja svijesti javnosti o značaju tjelesne aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja te sprečavanju kroničnih, nezaraznih bolesti obilježava se 10. svibnja Međunarodni dan tjelesne aktivnosti. U namjeri da potaknemo djecu na redovitu tjelesnu aktivnost  policijski službenici Interventne jedinice policije PU ličko-senjske su učenicima Osnovne škole Perušić demonstrirali policijski trening za stručno usavršavanje u poznavanju, primjeni borilačkih športova i vještina, te usvajanje novih kinezioloških znanja, vještina i navika potrebnih za učinkovitu i efikasnu primjenu policijskih ovlasti. Oko 60-ak učenika navedene škole imali su priliku vidjeti osnove gimnastike, judo padove, zahvate za privođenje, tehnike obrane od naoružanog/nenaoružanog napadača, judo bacanja, te borbenu akciju. 

U uvodnom dijelu policijskog treninga policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske istaknula je važnost redovite tjelesne aktivnosti u djece i mladih za njihov rast i razvoj, te usvajanje zdravog stila života. Naglasila je da bi djeca i mladi trebali dnevno provesti barem 60 minuta baveći se tjelesnim aktivnostima koje su primjerene njihovim mogućnostima i dobi, uključujući igru, hodanje, trčanje, sportske aktivnosti, rekreaciju te sve druge aktivnosti koje se provode u obitelji, školi i zajednici. Na kraju je poručila:“Nikad nije kasno za usvajanje redovite tjelesne aktivnosti kao zdravog načina života. Tjelesna aktivnost trebala bi postati dio svakodnevnog života.“  



Stranica