Policija iz rijeke izvadila minu, a iz mora ručnu bombu

Slika /2021/atj ronioci- 1606/ronioci 1.jpg

Apeliramo na sve građane da ne odbacuju oružje i minsko-eksplozivna sredstva u rijeke, more i na javne površine kako ne bi ugrozili sigurnost građana

Foto: Ilustracija

Jučer je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, Ispostava Gospić iz korita rijeke Jadove u Gornjoj Ploči izvadio minobacačku minu call. 120 mm bez pripadajućeg upaljača, dok su ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske u Staroj Novalji iz mora izronili ručnu bombu M-75.
Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo je minobacačku minu i bombu i pohranio u skladište do uništenja.
 
Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih iz Domovinskog rata. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru, rijekama te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite.

Također traje i akcija „Manje oružja - manje tragedija“  kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.  

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.


Stranica