Osumnjičen za računalnu prijevaru

Slika /2021/ms.JPG

Čuvajte karticu jednako kao i gotovinski novac te je nikada ne ostavljajte bez nadzora

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje i nad 44-godišnjakom iz Otočca zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo računalne prijevare.
On se sumnjiči da je u prosincu 2020. godine i siječnju 2021. godine u više navrata neovlašteno podigao novac s bankomata i oštetio 63-godišnjaka iz Otočca za ukupan iznos od 20 tisuća kuna.
 
Nadležnom državnom odvjetništvu se dostavlja posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.
 
Kako bi spriječili ovu vrstu kaznenih djela, građanima savjetujemo da ne uručuju svoje osobne dokumente, a posebice bankovne kartice s pinovima, drugim osobama! Čuvajte karticu jednako kao i gotovinski novac te je nikada ne ostavljajte bez nadzora. Ne odgovarajte na telefonske upite neznanaca i ne popunjavajte obrasce koje zaprimate elektronskom poštom kojima se traže detaljni podaci o kartici, broju i stanju računa.
 
Također savjetujemo:
  • karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba;
  • prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju;
  • prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu;
  • ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć.Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.


Pisane vijesti