Osumnjičen za računalnu prijevaru i nedozvoljenu uporabu osobnih podataka

Slika /FOTKE ZA VIJESTI/novac01.jpg

Pozivamo građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom iz Županje zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

On se sumnjiči da je na društvenoj mreži kreirao profil na kojem je lažno obećavao davanje kredita pod povoljnim uvjetima, te se lažno predstavljao kao zaposlenik jedne banke i koristio tuđim osobnim podacima.

Oštećeni 55-godišnjak s područja Gospića je u siječnju 2021. godine stupio s njim u kontakt s ciljem ishodovanja kredita, na što ga je osumnjičenik u više navrata tražio uplatu od par stotina kuna za administrativne troškove, te mu je oštećeni uplatio ukupno 1400 kuna, nakon čega mu se osumnjičenik prestao javljati a kredit nije realiziran.

Nadležnom državnom odvjetništvu će biti dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.
 
Navedene brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen.

Savjetujemo da građani prvo provjere da li je tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija, te da dobro prouče sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica.

Budite oprezni, a u slučaju sumnje u počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192.


Pisane vijesti