Održana edukacija na temu suzbijanja nezakonitih radnji nad pticama

Slika /vijesti 2018/20181107_100729.jpg

Policijskim službenicima Policjske uprave ličko-senjske održana edukacija na temu suzbijanja nezakonitih radnji nad pticama

Temeljem međuresorne suradnje Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zaštite okoliša i energetike u  prostorijama Policijske uprave ličko-senjske održana je edukacija policijskih službenika o propisima i nezakonitim radnjama na temu „Suzbijanje nezakonitih radnji nad pticama“, s ciljem upoznavanja policijskih službenika s osnovnim informacijama nužnim za prepoznavanje i sankcioniranje nezakonitih radnji u tom području.
Edukaciji je prisustvovalo 22 policijskih službenika kriminalističke, temeljne i granične policije iz svih ustrojstvenih jedinica ove policijske uprave a koji će se po prirodi posla koje obavljaju najčešće baviti ovom problematikom, odnosno koji će pretežito ili većinom biti u situacijama u kojima je potrebno prepoznati indicije i saznanja da je počinjeno kazneno djelo iz ovog područja.
Predavanje su održali Maja Polić, viša inspektorica zaštite prirode Ureda u Splitu i predstavnik Udruge BIOM iz Zagreba Ivan Budimski.
U uvodnoj riječi istaknuta je važnost razvijanja partnerskih odnosa kako bi se podigla svijest o potrebi borbe protiv počinitelja kaznenih dijela na štetu okoliša i prirode.
Viša inspektorica zaštite prirode upoznala je prisutne sa zakonskim okvirom i najčešćim nezakonitim radnjama, dok je u drugom dijelu predstavnik Udruge BIOM iz Zagreba govorio o forenzici divljih životinja i najugroženijim vrstama ptica od krivolova.
Ovakvi vidovi edukacije pridonose podizanju spremnosti policijskih službenika za detektiranjem događaja štetnih za okoliš i prirodu kao i podizanju svijesti o potrebi borbe protiv počinitelja kaznenih dijela na štetu okoliša i prirode, s obzirom da je nezakonita trgovina ugroženim vrstama, koja obuhvaća žive i mrtve primjerke divlje flore i faune, njihove dijelove ili proizvode od njih, postala jedna od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu.


Pisane vijesti