Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika FOTKE ZA VIJESTI/obiteljsko_nasilje01.jpg

Danas, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se senzibiliziralo društvo na problematiku nasilja nad ženama, te poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Nasilje ne smije ostati obiteljska ili neka druga tajna, već o toj temi treba javno govoriti kako bi se taj problem osvijestio te senzibilizirale institucije koje bi se time trebale intenzivno baviti.  

Foto: Ilustracija  

Danas, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se  senzibiliziralo društvo na problematiku nasilja nad ženama, te poslala jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Nasilje ne smije ostati obiteljska ili neka druga tajna, već o toj temi treba javno govoriti kako bi se taj problem osvijestio te senzibilizirale institucije koje bi se time trebale intenzivno baviti.

Tim povodom su policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave ličko-senjske gostovale u radio emisiji Županijskog radija Radio Gospića i te informirale javnost sa statističkim pokazateljima, zakonskim osnovama za sankcioniranje, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave. Tako je na području Policijske uprave  ličko-senjske u proteklih 8 mjeseci evidentirano  5 kaznenih djela težih oblika nasilja u kojima su osobe ženskog spola zadobile teške tjelesne ozljede, dok je tijekom 2010. godine evidentirano 25 takvih kaznenih djela. U ovoj godini evidentirano je i jedno kazneno djelo pokušaj ubojstva, te 2 kaznena djela bludnih radnji, dok je u prošloj godini evidentirano 5 kaznenih djela bludnih radnji, te jedno kazneno djelo ubojstva. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 184 slučaja nasilja u obitelji, od kojih je u 106 slučaja žrtva bila žena, no u navedenim slučajevima nisu evidentirani slučajevi seksualnog nasilja, dok je tijekom prošle godine evidentirano 188 slučaja nasilja u obitelji, od kojih je 169 slučaja u kojima je žrtva bila žena, a u njima nisu evidentirani slučajevi seksualnog nasilja.

Ovom prilikom policijske službenice su još jedanput pozvale građane da prijave nasilje nad ženama i poručile  im da ne trpe nikakav oblik nasilja, jer za nasilje nema opravdanja, te da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj telefona 192.



Stranica