Načelnik Policijske uprave ličko-senjske sudjelovao u predstavljanju projekta

  • Slika /2021/projekt1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Gospiću je danas na Veleučilištu “Nikola Tesla” održano predstavljanje znanstvenog projekta u kojem zajednički sudjeluju Visoka policijska škola – Policijska akademija u Zagrebu i Veleučilište “Nikola Tesla” u Gospiću  

Foto: Veleučilište Nikola Tesla

Uvodno se prisutnima obratila dekanica Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću dr.sc. Vlatka Ružić, a predstavljanju su prisustvovali dekan Visoke policijske škole dr.sc. Krunoslav Borovec, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry sa zamjenicom, ispred Ministarstva pravosuđa i uprave državni tajnik Sanjin Rukavina, ravnatelj SAFU-a g. Tomislav Petrić, te izaslanik biskupa Gospićko senjske biskupije i izaslanica gradonačelnika Grada Gospića.

Projekt pod nazivom “Profesionalni identitet i integritet budućih policijskih službenika/ca i njihova socijalizacija u organizacijsku i profesionalnu kulturu“ su kao dio projektnog tima predstavili prof. dr.sc. Irena Cajner Mraović, doc.dr.sc. Stjepan Gluščić i doc. dr. sc. Mirjana Kondor Langer.

Projekt se sastoji od dvije faze, a glavni cilj istraživanja sastoji se u identifikaciji ključnih odrednica razvoja profesionalnog identiteta i integriteta policijskih službenika u Hrvatskoj kroz praćenje njihove socijalizacije u organizacijsku i profesionalnu kulturu policije od početka njihove prekvalifikacije za zanimanje policajac.

Prvi specifičan cilj ovoga istraživanja jest istražiti stavove budućih policijskih službenika koji se nalaze u procesu prekvalifikacije odraslih za zanimanje policajac o policijskom identitetu i integritetu. Drugi specifičan odnosi se na prepoznavanje komponenti važnih za socijalizaciju  policijskih službenika u organizacijsku i profesionalnu kulturu hrvatske policije.

Praktična vrijednost projekta ogleda se u dobivanju znanstveno utemeljenih podataka važnih za razumijevanje ključnih značajki novih policijskih kadrova, a koje su važne za uspješnu integraciju u policijski sustav, njihovu privrženost policijskoj organizaciji i profesionalno, etično postupanje utemeljeno na poštivanju ljudskih prava. Rezultati koji će se dobiti ovom istraživanjem bit će važni i u kontekstu definiranja kriterija za privlačenje novih kadrova te njihovo zadržavanje u policijskom sustavu.

Nakon predstavljanja znanstvenog projekta održan je panel na istu temu na kojem su sudjelovali dr.sc. Krunoslav Borovec – dekan Visoke policijske škole, prof.dr.sc. Petar Veić – Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zoran Zdunić – načelnik Policijske uprave ličko-senjske i dr.sc. Branislav Šutić, prof.v.šk. – Veleučilište “Nikola Tesla” u Gospiću.

Na panelu se između ostalog razgovaralo o tome u kojem smjeru treba promatrati razvoj policijskog obrazovanja i koliko istraživanja u ovom području mogu pridonijeti razvoju policijskog obrazovanja, idu li demografski trendovi na ruku kad je u pitanju privlačenje novih kandidata za policiju, što mlade danas najviše privlači kad je u pitanju policijski poziv, jesu li ograničenja za rad u policiji previše rigorozna, posebno kada je u pitanju dob i neka fizička obilježja i druga zanimljiva pitanja.
 

Pisane vijesti