Karlovačka i lička policija pronašla otuđena vozila i počinitelje krađe

Slika /2021/lisice.jpg

U Karlovcu otuđena dva vozila, od toga policija jedno pronašla u Karlovcu, drugo u Otočcu

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe vozila proveli kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakinjom i 36-godišnjakinjom.
 
Kriminalističkim istraživanjem 47-godišnjakinju i 36-godišnjakinju se sumnjiči da su 2. svibnja u gradskoj četvrti Luščić u Karlovcu s parkirališta otuđile otključani osobni automobil karlovačkih registarskih oznaka u kojem se nalazio ključ vozila. Vrlo brzo, nakon svega 20 minuta, policijski službenici pronašli su ih i zaustavili na području Gornje Jelse u Karlovcu te utvrdili da je vozilom pod utjecajem alkohola od 2,35 promila upravljala 47-godišnjakinja, dok se 36-godišnjakinja koja je također bila pod utjecajem alkohola od 2,25 promila nalazila na mjestu suvozača.
 
Zbog sumnje da su počinile kazneno djelo krađe protiv osumnjičenih će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava, a protiv 47-godišnjakinje nadležnom sudu i optužni prijedlog zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola te upravljanja za vrijeme dok joj je vozačka dozvola istekla.
 
Također, u razdoblju od 3. do 4. svibnja s parkirališta u gradskoj četvrti Švarča u Karlovcu nepoznati počinitelj otuđio je otključani osobni automobil karlovačkih registarskih oznaka u kojem se nalazio ključ vozila. Otuđeno vozilo pronađeno je 4. svibnja na području Policijske uprave ličko-senjske u mjestu Kompolje, te je provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Otočac utvrđena osnova sumnje da su 30-godišnjak, 20-godišnjak i maloljetnik (svi s područja Karlovca) počinili kazneno djelo krađe.
 
Sumnjiče se da su s 3. na 4. svibnja s parkirališta u gradskoj četvrti Švarča u Karlovcu otuđili otključani osobni automobil karlovačkih registarskih oznaka u kojem se nalazio ključ vozila s kojim su se dovezli do mjesta Kompolje gdje su ga ostavili, a potom su iz dvorišta obiteljske kuće otuđili otključani osobni automobil gospićke registracijske oznake u vlasništvu 53-godišnjakinje u kojem se u kontakt bravici nalazio ključ. Oni su uhićeni, dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske te će protiv njih biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Vlasnicima vozila sa ciljem samozaštite policija preporuča:
  • zaključajte vozilo kada ga ostavljate, čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva
  • parkirajte u garaže ili slične zatvorene prostore ukoliko postoji ta mogućnost
  • zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima
  • ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora ili na drugim dostupnim mjestima
  • u slučaju nestanka vozila ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja, odmah obavijestite policiju na broj 192.

Ujedno, skrećemo pozornost vozačima da sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čl. 88., prije nego što napusti vozilo, vozač koji ostavlja vozilo na cesti dužan je poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo i ključeve uzeti sa sobom i sl.). Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna. 
 

Pisane vijesti