Građani oprez – računalnom prijevarom oštećena za više tisuća eura

Slika /2023/web prijevare 3.jpg

Budite oprezni prilikom plaćanja na internetu, osobito pri trgovanju kriptovalutama

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Karlobag zaprimili su prijavu 69-godišnjakinje iz Rijeke zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njenu štetu.

Oštećena je 15. studenog 2023. godine dok se nalazila u Cesarici zaprimila poziv osobe koja joj se predstavila kao djelatnik jedne agencije i da ona ima dobit od 5 700 eura u kriptovaluti. Nakon telefonskog razgovora, oštećena je zaprimila e-mail i potom na navedenu mail adresu dostavila fotografije svoje osobne iskaznice. Ubrzo je na aplikaciji internet bankarstva vidjela da joj je s računa podignut iznos od nekoliko tisuća eura.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđena kaznena prijava.

Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Također upozoravamo građane da budu oprezni sa svojim osobnim podacima, te da ne ustupaju nepoznatim osobama preslike svojih dokumenata i bankovnih kartica. Isto tako ne bi trebali ustupati podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice.

U slučaju zlouporabe bankovne kartice građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a ako su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.
 
Više o online prijevarama, krađama identiteta i savjetima kako se zaštiti pročitajte na https://webheroj.hr/
 

Stranica