Čuvajte se prevaranata!

Slika FOTKE ZA VIJESTI/traka-07.jpg

Posljednjih smo dana često na službenim stranicama Policijske uprave ličko-senjske objavljivali vijesti o raznim vrstama prijevara

 Foto: MUP

Posljednjih smo dana često na službenim stranicama Policijske uprave ličko-senjske objavljivali vijesti o raznim vrstama prijevara: 

- u utorak, 4. rujna u Kosi, Općina Perušić, nepoznata ženska osoba prevarila je 82-godišnjaka iz Kose i njegovu suprugu. Ona im je najprije pokušala prodati uređaj za detoksikaciju „Aqua Detox“, a kada  to nije uspjela dovela ih je u zabludu da će za novčani iznos od 2.400,00 kn, koji joj je platio 82-godišnjak, njegovoj bolesnoj supruzi dati 10 terapija, ostavivši pri tom aparat za detoksikaciju kod njih. S terapijama je trebala nastaviti 11. rujna, a s obzirom da terapije nije nastavila po dogovoru, 82-godišnjak je prijavio prijevaru. 

- jučer, 2. listopada u Kvartama, Općina Perušić, troje nepoznatih počinitelja je iz obiteljske kuće vlasništvo 83-godišnjaka iz Kvarata, otuđilo veći novčani iznos. Kazneno djelo počinili su tako što su se nakon dolaska u njegovo dvorište lažno predstavili kao medicinsko osoblje, nakon čega su mu dvije nepoznate ženske osobe ponudile masažu, na koju je on pristao. Za to vrijeme nepoznati muškarac je iskoristio zauzetost oštećene osobe, ušao u jednu prostoriju i provalio u ormarić iz kojeg je otuđio veći novčani iznos. 

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će podnijeti kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima. 

Želimo i ovim putem skrenuti pozornost na bitne informacije, ne bi li smo i na taj način utjecali na eventualno smanjenje takve vrste kažnjivih radnji. 

Upozorenja građanima

  • Prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu;
  • Obično mole za neku pri(pomoć), sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljaju;
  • Žele zadobiti Vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren da uđu u Vaš stan;
  • Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku;
  • Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima;
  • Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi.  

Savjeti građanima

  • Ne puštajte nepoznate osobe u kuću ili stan;
  • Pitajte osobu tko je, otkud dolazi i što hoće od Vas;
  • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično;
  • Ne nasjedajte na trikove, nesvjestice, malaksavosti, nuđenja na prodaju predmeta, knjiga i slično, prosjačenja i sličnih rizika;
  • Vozilo bez registracijskih oznaka upućuje na prijevarno ponašanje;
  • Zapišite registracijsku oznake vozila, marku, boju i slično;
  • O kretanju sumnjivih osoba izvijestite policiju na 192. 

Napominjemo, da je za prijevaru značajno da počinitelj postupa s namjerom da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, dovede nekog u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica ili da ga održava u toj zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

Osim osnovnog kaznenog djela prijevare, postoje i drugi oblici kao što su: „lanci sreće“, računalne prijevare, prijevare kod kojih se ne stječe imovinska korist već se samo radi šteta drugome i slično.

Policija poziva građane na oprez pri puštanju nepoznatih osoba u kuće, te da budu sumnjičavi i provjere tko im je ispred vrata. Bitno je i da ne nasjedaju na trikove jer lako mogu postati žrtvom kaznenog djela, a u slučaju upornosti da netko uđe u stan odmah pozvati 192.



Stranica