Gospićani podržali akciju „Manje oružja, manje tragedija“

Slika FOTKE ZA VIJESTI/trg-mala.jpg

Foto: PU ličko-senjska

U organizaciji Vijeća za prevenciju Grada Gospića, Gradskog športskog saveza Gospić i Policijske uprave ličko-senjske, u sklopu obilježavanja „Svjetskog dana športa“, danas, 27. svibnja na Trgu Stjepana Radića u Gospiću održana je završna prezentacija preventivne akcije „Manje oružja, manje tragedija“, a potom je uz predstavljanje športskih udruga Grada Gospića održan i „Sajam mogućnosti“ koji je sastavni dio preventivnog programa „Zajedno više možemo“.

Preventivnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina, a kampanja se financira iz EU regionalnog projekta SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana. Cilj joj je senzibiliziranje javnosti i poticanje građana na dragovoljnu predaju ilegalnog  i nedozvoljenog oružja te minsko-eksplozivnih sredstava. Tako je tijekom 2010. godine dragovoljno je predano 147 ručnih bombi, 29 mina, 364 ostalog rasprskavajućeg oružja, 45 pušaka od čega 18 automatskih, 10 poluautomatskih i 17 repetirajućih, 5 pištolja, 13,9 kg eksploziva i 25 144 komada raznog streljiva. U razdoblju od 1. travnja do 23. svibnja ove godine, kada su se na području Policijske uprave ličko-senjske intenzivirane aktivnosti na provođenju ove akcije, dragovoljno je predano: 65 ručnih bombi, 67 min, 2 komada ostalih rasprskavajućih sredstava, 14 pušaka od čega 8 automatskih, 1 poluautomatska i 5 repetirajućih, 2 pištolja i 7995 komada raznog streljiva.

Provođenje ove akcije pozdravili su predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Krunoslav Katić i zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan. Tom prilikom predstavnik UNDP-a istaknuo je da je od rujna 2007. godine, kada je započela ova kampanja na području cijele Republike Hrvatske prikupljeno 2 tone eksploziva i 2 milijuna raznog streljiva, dok je zamjeniik gradonačelnika Grada Gospića istaknuo da je Gospić jedan od najugroženijih gradova s obzirom na veliku kontaminiranost ovog područja minama.

Osim dobivanja korisnih informacija vezanih za predaju ilegalnog i zabranjenog oružja građanima su na info štandovima dijeljeni i promotivni materijali vezani za kampanju „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim“. Građani su imali priliku vidjeti pokaznu vježbu „Korištenje balističkog štita“, koju su izveli pripadnici Interventne jedinice policije Policijske uprave ličko-senjske, te demonstraciju slobodne borbe koju su prezentirali članovi Ultimate fight kluba „Likos“ iz Gospića.

Preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“ je i dalje u tijeku, stoga se pozivaju svi građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo, da ga mogu dragovoljno predati bez sankcija. 

Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 ili 92, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i preuzeti oružje. 

U sklopu preventivnog programa „Zajedno više možemo“ koji promiče zdrav život, kreativnost, druženje kroz društveno prihvatljive programe, u cilju upoznavanja djece i mladih pozitivnim izvanškolskim sadržajima kojima bi se mogli baviti u slobodno vrijeme, djeci i mladima su prezentirane športske izvanškolske aktivnosti na kojima su se prigodno predstavili športski klubovi koji djeluju na području Grada Gospića.



Stranica