Provođenje akcije «MIR I DOBRO»

Slika MID 4.jpg

Foto: PU ličko-senjska

Policijska uprava ličko-senjska će u razdoblju od 13. prosinca 2010. godine do 08. siječnja 2011. godine provoditi operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO», u sklopu koje će provesti niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade.

Zbog obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana, očekuje se da će veći broj građana nazočiti upriličenim svetim misama i  okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima. Na temelju dosadašnjeg iskustva, prosuđuje se da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini.

Tijekom prošlogodišnje akcije «MIR I DOBRO»  na području Policijske uprave ličko-senjske jedna punoljetna osoba zadobila je lake tjelesne ozljede.

U tom razdoblju evidentirano je 19 kaznenih djela za koja je prijavljeno 13 punoljetnih osoba, te 25 prekršaja iz domene javnog reda i mira za koje je prijavljeno 27 osoba, od kojih su dvije maloljetne.        

U cilju sprječavanja protupravnih ponašanja, Policijska uprava ličko-senjska će tijekom preventivne akcije «MIR I DOBRO», a posebno tijekom prosinca, u blagdanskom razdoblju pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja opće svekolike sigurnosti građana, policijski službenici će kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova.  

Posebno naglašavamo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih sredstava i improviziranih sredstava kućne izrade.    

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda I. i pirotehnička sredstava razreda II. i III.  

Pirotehnička sredstva razreda I.čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Promet ovim sredstvima u veleprodaji je zabranjen bez odobrenja MUP-a. Prodaja je dopuštena samo u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. činerakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.                   

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1. i P1. mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava.

Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III., T1. i P1. osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu rabiti i osobe mlađe od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika, a pirotehnička sredstva razreda III. mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, također pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

Navedeni se Zakon najčešće krši u smislu prodaje pirotehničkih sredstava na nedopuštenim mjestima, prodaje pirotehničkih sredstava razreda II. mlađima od 18 godina ili prodaje u razdoblju od 2. siječnja do 14. prosinca, za koje prekršaje je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda u zatvorenim prostorijama i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i uporabe u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.    

Kako u predstojećem blagdanskom razdoblju ne bi morali poduzimati represivne mjere, pozivamo građane na suradnju i primjereno ponašanje u ozračju mira i dostojanstva, te im savjetujemo: 

  1. Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  2. Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  3. Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.   
  4. Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  5. Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  6. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

 Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“, te da sukladno odredbama Zakona o oružju, posjedovanje nedozvoljenog oružja i streljiva mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji bez opasnosti da će se protiv njih pokrenuti kazneni ili prekršajni postupak.                                                                          



Stranica