Obilježena 19. godišnjica pogibije policajaca na Žutoj Lokvi

Slika /fotke za vijesti/žuta-lokva-1.jpg

Foto: PU ličko-senjska
Danas, 24. kolovoza u 11 sati, u mjestu Žuta Lokva svečano je obilježena 19. godišnjica pogibije četvorice policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje. Bila je ovo prigoda da se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obnove sjećanja na tragični događaj koji se dogodio na tome mjestu prije devetnaest godina kada su svoje mlade živote na oltar domovine položili Dragutin Toljan (policijski službenik), Zdravko Vuković (policijski službenik), Vinko Krznarić (pripadnik pričuvnog sastava) i Milan Vranić (pripadnik pričuvnog sastava).
Uz preživjelog kolegu Darka Murata, okupljene mještane, obitelji poginulih branitelja, predstavnika županijskih, općinskih i gradskih vlasti, obilježavanju ove obljetnice prisustvovao je i načelnik Policijske uprave ličko-senjske gospodin Željko Jurković sa svojim suradnicima.
Prisjećajući se tragičnog događaja i obraćajući se prisutnima, načelnik Policijske uprave ličko-senjske poseban pozdrav uputio je preživjelom kolegi policajcu Darku Muratu, koji je bio svjedokom pogibije četvorice kolega i koji je i sam tom prilikom teško ranjen. Također je evocirao uspomene na to vrijeme i kolovoz 1991. godine, naglašavajući: „Ponosni, odvažni i hrabri hrvatski redarstvenici, policajci jasno su tada herojski po cijenu onog najvrjednijeg -života, braneći mještane naših krajeva, svaki pedalj ove lijepe naše zemlje dali svima već tada do znanja da se snovi o "Velikoj Srbiji" na ovim hrvatskim prostorima nikada neće ostvariti. U borbi s nemilosrdnim neprijateljem ti su hrvatski redarstvenici ovdje u Žutoj lokvi, kao i tisuće njihovih suboraca na prvim crtama obrane napadnutih i razaranih brojnih hrvatskih sela i gradova toga ljeta 1991. nošeni vjerom, s Hrvatskom u srcu, dokazali i pokazali hrabrost potaknutu neizmjernom stoljetnom željom hrvatskoga naroda za svojom hrvatskom državom. Upravo su prvi hrvatski redarstvenici, branitelji omogućili svima nama de budemo svoji na svome, imamo Hrvatsku, stvaramo i gradimo njezinu sadašnjost i budućnost. Ta tragična i dramatična događanja ovdje u Žutoj Lokvi pokazala su koliko će teška i bolna biti borba za hrvatsku neovisnost i slobodu. Pokazala su i okrutnost neprijatelja, njihovu želju za ubijanjem i razaranjem, protjerivanjem i zlostavljanjem nevinih ljudi koja se nije mogla niti zamisliti na kraju 20. stoljeća. Dragovoljnim ulaskom u sustav i izvršavanjem svih zadaća mnogi od nas nisu znali dali će se vratiti iz službe, pa su tako i prije 19. godina, na današnji dan, to kobno maglovito jutro 24. kolovoza 1991. godine, kao policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić upućeni službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj, upravo na ovo mjesto gdje se trenutno nalazimo. No, toga dana u jutarnjim satima u 09,40 sati nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici neposredno nakon što je svih 5 policajaca sjelo u službeno vozilo na njih je iz zasjede iz ovoga ovdje grmlja (s desne strane kolnika )na podmukao i okrutan način otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“. To maglovito jutro već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, te teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo je pored vozila.“ Na kraju je naglasio:“ I ne zaboravimo, samo zahvaljujući i njihovoj žrtvi, mi danas živimo u svojoj državi."
Nakon načelnika Policijske uprave ličko-senjske, okupljenima se obratio zamjenik načelnika općine Brinje gospodin Joso Vuković i načelnik općine Brinje gospodin Ivica Mesić.

Obilježavanje ove obljetnice uz prigodnu molitvu i službu riječima, završio je velečasni Josip Štefančić.

 
 
 


Stranica