Vježba zaštite i spašavanja "BAG 2010"

Slika /fotke za vijesti/bag-1.jpg

Foto: PU ličko-senjska
Danas, 2. lipnja u 10 sati, u organizaciji Općine Karlobag, na državnoj cesti broj 8, predio zvan „Izvidnica“, Općina Karlobag, održana je zajednička pokazna vježba interventnih službi pod nazivom „BAG 2010“ u kojoj su učestvovali policijski službenici prometne i pomorske policije Policijske uprave ličko-senjske, djelatnici DUZS-e - Centar 112, 3 ekipe hitne medicinske pomoći, HGSS-stanice Gospić, DVD-a Bag, Lika cesta, Lučke kapetanije i Crvenog križa. 

Cilj vježbe je provjera spremnosti svih sudionika u zaštiti i spašavanju, provjera funkcioniranja i uspostavljanja veza u izvanrednim situacijama i koordinacija svih sudionika, podizanje razine uvježbanosti i organiziranosti svih subjekata pri tehničkim intervencijama, spašavanju i zbrinjavanju unesrećenih.
Tijekom vježbe prezentirana je simulirana prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila u kojima su vozači i putnici (8) zadobili tjelesne ozljede, a jedan od putnika iz vozila ispao je iz vozila i pao u provaliju.
Vježba je prezentirana na način da su dojavu o prometnoj nesreći zaprimili djelatnici DUZS – Centra 112 koji su nakon toga izvijestili policiju, hitnu medicinsku pomoć, DVD Bag, HGSS- stanicu Gospić i Lika ceste.
Policija je osigurala mjesto događaja, te nakon ukazane medicinske pomoći ozlijeđenim osobama obavila očevid. Prva ekipa hitne medicinske pomoći pružila je pomoć ozlijeđenim osobama, te ih prevezla u Opću bolnicu Gospić. S obzirom da su u vozilima ostali prikliješteni vozači, djelatnici DVD-a Bag izvršili su rezanje vozila i izvlačenje vozača, a druga ekipa hitne medicinske pomoći pružila im je prvu pomoć, te ih prevezla u Opću bolnicu Gospić. Istovremeno, na mjesto događaja pristigli su i pripadnici HGSS-stanice Gospić koji su iz provalije izvukli ozlijeđenog putnika, a prvu pomoć tom putniku pružila je treća ekipa hitne medicinske pomoći koja ga je nakon toga prevezla u Opću bolnicu Gospić. U provođenju vježbe angažirani su i djelatnici pomorske policije Policijske uprave ličko-senjske, te Lučke kapetanije Senj sa ciljem pregleda akvatorija u blizini mjesta prometne nesreće. Nakon izvršenog očevida, saniranje ceste obavili su djelatnici Lika cesta, a oštećena vozila uklonjena su po vučnoj službi HAK-a. Aktivisti Crvenog križa angažirani su kao sudionici u navedenim događajima. 
Nakon pokazne vježbe, u mjestu Karlobag, na parkirališnom prostoru nekadašnjeg trajektnog pristaništa, sve službe koje su sudjelovale u pokaznoj vježbi izložile su svoje uređaje i opremu kako bi se građani mogli pobliže upoznati sa istima.

 
 


Stranica