Zbogom oružje

Slika fotke za vijesti/oruzje-1.jpg

Foto:
PU ličko-senjska

S obzirom da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija“, koja se odnosi na mogućnost dragovoljne predaje oružja bez sankcija, a koja ima za cilj smanjenje broja tragedija i kažnjivih radnji koje se događaju uslijed zlouporabe vatrenog oružja, zbog čega vas želimo upoznati s rezultatima provođenja iste na području Policijske uprave ličko-senjske. 
Tijekom 2009. godine u tri slučaja registrirane su zlouporabe vatrenog oružja u kojima su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozljede,  a trend zlouporabe vatrenog oružja nastavljen je i ove godine, te je u jednom slučaju jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede.
Provodeći ciljane mjere na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su tijekom 2009. godine obradili 11 kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari za koje je prijavljeno 11 osoba, te 111 prekršaja iz Zakona o oružju za koje je prijavljeno 87 osoba. U sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja nad prijavljenim osobama privremeno je oduzeto 66 komada vatrenog oružja, 8 komada rasprskavajućeg oružja, 2 komada plinskog oružja, 4 komada dijelova vatrenog oružja, 1 komad hladnog oružja i 8128 komada streljiva.
Pored represivnih mjera policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske inicirali su i provođenje više preventivnih akcija s ciljem da građani dragovoljno predaju oružje koje neovlašteno posjeduju, te je tijekom provođenja tih akcija u 2009. godini policijskim službenicima dragovoljno predano: jedna automatska puška, dvije poluautomatske puške, jedan vojni karabin, 34 ručne bombe, 14 mina, dva ručna bacača raketa tzv. zolje, 508 komada detonatorskih kapisli, 9,3 kg eksploziva i 5847 komada streljiva. Iz naprijed opisanih podataka, razvidno je da građani i dalje neovlašteno posjeduju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo, te da takvo posjedovanje često dovodi i do tragičnih posljedica.
Napominjemo da je za neovlašteno nabavljanje, držanje, nošenje, izradu, prodaju, razmjenu ili ustup vatrenog oružja koje je Zakonom o oružju zabranjeno posjedovati, propisana novčana kazna od 10.000,00 kn do 100.000,00 kn ili kazna zatvora do 60 dana.
Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, pozivamo građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivamo da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije, ako takvu predaju izvrše prije poduzimanja izvidnih radnji policije, odnosno prije početka primjene policijskih ovlasti.
Predaju takvog oružja omogućit ćemo i u mjestima izvan sjedišta ove Policijske uprave i policijskih postaja, a o načinu takve predaje građane ćemo pravovremeno izvijestiti. 

 


Stranica