Okrugli stol na temu „Stop nasilju“

Slika fotke za vijesti/okrugli-stol-1.jpg

Foto:
PU ličko-senjska

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas 25. studenoga u dvorani Kulturno-informativnog centra u Gospiću, u organizaciji Grada Gospića i Vijeća za prevenciju Grada Gospića, održan je okrugli stol pod nazivom „Stop nasilju“, čiji je cilj upoznati širu javnost s pojavom nasilja u obitelji i njegovim posljedicama.
Uz organizatore Grad Gospić i članove Vijeća za prevenciju Grada Gospića, na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Policijske postaje Gospić, Obiteljskog centra Ličko-senjske županije, Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije i Centra za socijalnu skrb Ličko-senjske županije. Prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić te u uvodnom govoru istaknula kako je nasilja nad ženama sve više u današnjem društvu, ali da se još uvijek malo prijavljuje. U ime Vijeća za prevenciju Grada Gospića, predsjednik Vijeća Ivan Biljan istaknuo je ulogu Vijeća u borbi protiv nasilja nad ženama, kao i odgovornost svih pojedinaca i institucija, a ne samo policije.
Načelnik Policijske postaje Gospić Stjepan Sabljić, koji je ujedno i zamjenik predsjednika Vijeća za prevenciju Grada Gospića, u svom izlaganju između ostalog, iznio je i statističke pokazatelje o nasilju u obitelji na području Policijske postaje Gospić. Policijski službenici tijekom 2008. i 2009. godine postupali u 132 slučaja nasilja u obitelji kojom prilikom su prijavili nadležnom prekršajnom sudu 144 počinitelja od čega su 124 počinitelja (86%) procesuirana i kažnjena, a navedenim djelima ukupno su oštećene 182 osobe, od čega su 130 žene – istaknuo je načelnik Sabljić.   
Izlaganje na temu Spirala nasilja u obitelji iznio je Viktor Božičević iz Zavoda za javno zdravstvo, a o pozitivnom roditeljstvu kao prevencijskom modelu moglo se čuti od Danka Butorca iz Obiteljskog centra Ličko-senjske županije. O postupanju Centra za socijalnu skrb u slučajevima nasilja nad ženama izlagala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić i istaknula da je Centar intervenirao u 42 obitelji s područja Gospića.         





Stranica