Savjeti sudionicima u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti

Slika fotke za vijesti/zimski-uvjeti.jpg

Budući se u narednom periodu očekuju češće pojave smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg) sudionicima u prometu skrećemo pozornost na oprez u prometovanju, te savjetujemo:


Foto:
PU ličko-senjska


Budući da se u narednom periodu očekuju češće pojave smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg) sudionicima u prometu skrećemo pozornost na oprez u prometovanju, te savjetujemo:
 






  • poštujte znakove ograničenja brzine, naročito u zonama škola, te u naseljenim mjestima
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti   
  • uključite kratka svjetla na vozilima (od 25. listopada i danju)
  • u slučaju magle, uključite svjetla za maglu (prednja i stražnja)
  • konstantno provjeravajte ispravnost svih svjetala, te u slučaju kvara obavezno promijenite neispravne žaruljice
  • izbjegavajte nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla zakretanja upravljača
  • pri vožnji u koloni, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (snijeg, poledica, magla, kiša), povećajte razmak do vozila ispred
  • pozorno pratite rubnu crtu, rub kolnika ili bankinu, vodeći računa da na cesti mogu biti pješaci ili biciklisti koji se teško opažaju
  • vi i putnici vežite se sigurnosnim pojasom, te se pobrinite za adekvatan smještaj djece u vozilu
  • pješačkim prijelazima se približavajte smanjenom brzinom kretanja i povećanim oprezom
  • ukoliko u prometu sudjelujete kao pješak, na javnoj cesti izvan naselja, morate se osvijetliti ili označiti reflektirajućim materijalima, nositi svjetliju odjeću te poštivati ostale zakonske odredbe vezane za kretanje pješaka.

Još jednom podsjećamo na zakonske odredbe koje reguliraju prometovanje u zimskim uvjetima:
 
- člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama definirani su zimski uvjeti na cestama kao:  

(1) Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obavezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim mjestima zimski uvjeti.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.
(5) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

 - člankom 94. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama regulirano je  što se podrazumijeva pod zimskom opremom:
 
(1) Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
(2) Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
(3) Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.
 
 


Stranica