Prometne nesreće u dane vikenda

U nedjelju, 14. lipnja, na niže navedenim mjestima ove Policijske uprave dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su sudionici zadobili teške tjelesne ozljede:

U nedjelju, 14. lipnja, na niže navedenim mjestima ove Policijske uprave dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su sudionici zadobili teške tjelesne ozljede:
 

  • U mjestu Stajnica, Općina Brinje, oko 14 sati, dvadesetpetogodišnjak s područja Općine Brinje, upravljajući sa osobnim vozilom marke „VW Golf“ gospićkih reg. oznaka, udario u bicikl sa kojim je upravljalo osmogodišnje dijete s područja Općine Brinje.U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobilo je osmogodišnje dijete, koje je prevezeno u Opću bolnicu Ogulin, a potom u Dječju bolnicu u Zagrebu, gdje je zadržano na liječenju.Još se utvrđuju sve okolnosti prometne nesreće.
 
  • Na dijelu državne ceste broj 23, u mjestu Gornji Lopci, Grad Senj, oko 16.05 sati pedesetpetogodišnjak s područja Senja, upravljajući sa poljoprivrednim traktorom marke „Zetor“ gospićkih reg. oznaka sa pridodanom balirkom za sijeno, iz smjera Senja u smjeru Žute Lokve, nepropisno vršeći radnju skretanja u lijevo, prešao je na lijevu prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera a da se prethodno nije uvjerio da tu radnju može izvršiti bez ugrožavanja ostalih sudionika u prometu. Istom prilikom u zadnji desni kotač poljoprivrednog traktora i desnu stranu balirke za sijeno udaraju motocikl marke „Gillera Runer“ riječke reg. oznake, sa kojim je upravljao dvadesetčetverogodišnjak s područja Otočca, te moped marke „Gillera Runer“ bez reg. oznaka sa kojim je upravljao osamnajestogodišnajak s područja Otočca, koji su se kretali iz suprotnog smjera. U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobio je dvadesetčetverogodišnji vozač motocikla, koji je kolima hitne pomoći prevezen u Dom zdravlja Senj, a potom u KBC Rijeka, gdje je zadržan na liječenju. Protiv vozača traktora podnosi se Kaznena prijava zbog kaznenog djela iz čl. 272. st.1. KZ-a opisanog kao „Izazivanje prometne nesreće“, te Optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 43. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Protiv vozača motocikla podnosi se Optužni prijedlog zbog prekršaja iz čl. 216. st. 1., 238. i 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok se protiv vozača mopeda podnose Optužni prijedlozi zbog prekršaja iz čl. 238. istog Zakona i čl. 4. Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu. 


  • Na dijelu županijske ceste broj 5216, u mjestu Smiljan, Grad Gospić, oko 22.50 sati, dvadesetsedmogodišnjak iz Zagreba , upravljajući sa osobnim automobilom marke „VW Golf“ zagrebačkih reg. oznaka,  iz smjera Gospića u smjeru Donjeg Pazarišta, uslijed alkoholiziranost (1,54 g/kg) i neprilagođene brzine uvjetima i stanju na kolniku, izgubio je nadzor nad vozilom, sletio u desno van kolnika, te prednjim dijelom vozila udario u zaštitnu metalnu ogradu mostića za protok oborinskih voda, a potom u stablo trešnje, gdje se zaustavlja. U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobio je vozač osobnog automobila, kojem je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Gospiću. Zbog počinjenih prekršaja iz čl. 51. st. 1. i 2. i čl. 199. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv istog vozača podnosi se Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Gospiću, a s obzirom da je očevidom utvrđeno da je isti sa vozilom upravljao za vrijeme dok mu je na snazi izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, protiv njega se podnosi i kaznena prijava ODO-u u Gospiću, zbog kaznenog djela iz čl. 308. st. 2. KZ-a, opisanog kao „Izigravanje zabrana sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“.
 
Ujedno vas obavještavamo da je proteklog vikenda (12.-14.06.2009.) na području ove Policijske uprave evidentirano 11 prometnih nesreća, od kojih je šest s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe zadobile teške, a šest osoba lake tjelesne ozljede i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.


Stranica