Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite

Foto: PU ličko-senjska

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, danas je u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda u Gospiću, organizirano predavanje za učenike prvih razreda Osnovne škole dr. Jure Turić u Gospiću. 

Na predavanju su sudjelovali predstavnici svih žurnih službi (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, hrvatska gorska služba spašavanja), a cilj predavanja je bio najmlađim osnovnoškolcima približiti i pojasniti rad svih žurnih službi. 

Policijske službenice za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske kroz prezentaciju prilagođenu uzrastu prvašića, pojasnile su kojim se poslovima bavi prometna, temeljna, kriminalistička, granična, interventna policija, te policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu. 

Predstavnik Javne vatrogasne postrojbe u Gospiću upoznao je učenike sa poslovima vatrogasaca, sa opasnostima koje „vrebaju“ u kući i sa opremom koju koriste vatrogasci, a predstavnica Hitne medicinske pomoći govorila je o tome tko su zdravstveni djelatnici i kada treba zvati broj 194. 

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Gospić, nakon nekoliko riječi o poslovima gorske službe spašavanja, pustio je film „Kako je HGSS spasio Božić“, nakon kojeg je nekolicina djece sretno zaključila: „Ipak Djed Mraz postoji!“ 

Svima prisutnima upućena je poruka da broj 112 mogu nazvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazili u Hrvatskoj, no također je svima skrenuta pozornost da ne zlouporabljuju broj 112, kao niti brojeve drugih žurnih službi jer možda je upravo u tom trenutku pomoć nekome stvarno potrebna. 

Iako tek prvašići, učenici su pokazali vrlo visoku razinu znanja o žurnim službama, a nakon predavanja su se pobliže upoznali i s opremom i tehnikom koje pojedine službe koriste u svom svakodnevnom radu.  



Stranica