Rezultati akcije „Brzina i pretjecanje“

Jučer od 11 do 16 sati na području Policijske uprave ličko-senjske provedena je preventivno-represivna akcija u prometu „Brzina i pretjecanje“.

FOTO: Ilustracija 

Jučer od 11 do 16 sati na području Policijske uprave ličko-senjske provedena je preventivno-represivna akcija u prometu „Brzina i pretjecanje“.

Akcija je bila usmjerena na suzbijanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, nepropisno pretjecanje, kao i na druge teže prometne prekršaje koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 36 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, sedam prekršaja vožnje danju bez upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala i dva prekršaja upravljanja vozilom, a da vozači kod sebe nisu imali vozačku dozvolu.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 199 km/h izmjerena je na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, između Gospića i Perušića, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 64-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom.

 Podsjećamo:

  • brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća,
  • brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.



Stranica