U Gospiću održana predavanja u sklopu projekta „Živim život bez nasilja“

Nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i nevladinom udrugom Status M od 2010. godine, kako bi se obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 

Foto: PU ličko-senjska

Nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i nevladinom udrugom Status M od 2010. godine,  kako bi se obilježio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Cilj preventivnih aktivnosti bio je osvijestiti javnost o problematici nasilja te potaknuti građane, posebno žrtve da prijave obiteljsko nasilje. 
Projekt je od tada proširen i na prevenciju drugih oblika nasilja – većinom nasilja u obitelji, ali i vršnjačkog nasilja. 

Ovaj projekt sastoji se od tri komponente: interaktivne radionice u školama; konceptualne umjetničke programe; te interaktivne rasprave mladih. 

Kroz ove tri međusobno povezane komponente, djeca stječu znanje o uzrocima i posljedicama nasilja, kao i o potrebnim koracima koje treba poduzeti kada se dogodi nasilje te su ohrabreni da odaberu odgovarajuće reakcije na incidente kako bi stvorili vlastite veze s pojedincima, prijateljima i cjelokupnim okruženjem, putem osobnog nenasilnog angažmana.  

U sklopu navedenog projekta policijske službenice za prevenciju i maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave ličko-senjske provele su edukativna predavanja (1. komponentu) 12. i 15. prosinca 2016. godine učenicima sedmih razreda Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću. 

Kroz interaktivna predavanja učenici su upoznati s različitim oblicima nasilja: obiteljskim nasiljem, nasiljem među djecom i mladima, nasiljem putem modernih elektroničkih tehnologija, nasiljem u vršnjačkim vezama, te o poremećaju u ponašanju djece i maloljetnika, ali i o zakonskim odredbama koje sankcioniraju kažnjiva ponašanja. Također su upoznati s načinom postupanja policije kad se nasilje dogodi, te su upućeni kome se obratiti i gdje potražiti pomoć kada vide ili čuju da se nasilje dogodilo. 

Tijekom predavanja učenicima je skrenuta pozornost na usvajanje poželjnih društvenih stavova i ponašanja u odnosu na određene oblike rizičnih ponašanja.



Stranica