Predavanjima obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti

Jučer, 28. studenog, a povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se u Republici Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta “Zdrav za 5“, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske provela je predavanja na temu ovisnosti. 

 FOTO: Ilustracija

Jučer, 28. studenog, a povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se u Republici Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta “Zdrav za 5“, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske provela je predavanja na temu ovisnosti. Na predavanjima su prisustvovala 43 učenika prvog razreda Gimnazije Gospić.

Cilj predavanja je upoznavanje i senzibiliziranje mladih na probleme raznih vrsta ovisnosti, naročito dostupnosti alkohola i cigareta obzirom na njihov uzrast, ali i sve veća ovisnost o novim tehnologijama.

Na predavanjima se učenicima ukazalo na štetnosti raznih vrsta droga te o preventivnim mjerama, kaznama, posljedicama i statističkim podacima, kao i na  opasnosti i posljedice koje mogu prouzročiti uslijed učestalog konzumiranja ovisnosti.

Učenicima su tijekom predavanja iznijeti i statistički pokazatelji anketiranih učenika osnovnih i srednjih škola na području Županije ličko-senjske, koja su provedena u okviru nacionalnog projekta “Zdrav za 5“. Anketirani učenici uključeni su u Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanja droga (ESPAD istraživanje), u kojem je sudjelovalo 35 zemalja s ukupno 96 043 učenika koji su u kalendarskoj godini navršili 16 godina. Prema navedenom istraživanju Hrvatska se prema konzumaciji ilegalnih droga nalazi iznad europskog prosjeka, te tako 22% učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu.



Stranica