Manje oružja, manje tragedija u Otočcu

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj potpisali su 2007. godine Sporazum o suradnji, čijim potpisivanjem je formalno započela akcija „Manje oružja, manje tragedija“,  

Foto: PP Otočac

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj potpisali su 2007. godine Sporazum o suradnji, čijim potpisivanjem je formalno započela akcija „Manje oružja, manje tragedija“, kojoj je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. 

Kako bi potakli građane da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno, i kako bi stvorili sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru, danas je u Otočcu na Trgu dr. Dražena Bobinca u vremenu od 8 do 12 sati postavljen info punkt na kojem su policijski službenici i predstavnica Hrvatskog centra za raziminiranje informirali i educirali građane o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. 

Građanima su dijeljeni i letci u kojima se nalaze korisne informacije vezane za predaju ilegalnog i zabranjenog oružja. 

U provođenje akcije vrlo aktivno su se uključila djeca iz dječjeg vrtića Ciciban i učenici Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca, koji su imali priliku upoznati se sa opasnostima koje prijete prilikom pronalaska zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja ili fizičkog kontakta s nepoznatim predmetima.

Skrećemo pozornost građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja namjeravaju predati ne donose osobno na info punktove, kao niti u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Za vrijeme provođenja spomenute akcije, građanin s područja Otočca dragovoljno je predao 269 komada streljiva kalibra 7,62 x 39 mm i 32 komada streljiva kalibra 7,9 mm.   

Zahvaljujemo se svim građanima koji su prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.



Stranica