Obilježena 24. obljetnica pogibije 4 policajca u Žutoj Lokvi

Foto: PP Otočac

U mjestu Žuta Lokva, danas je s početkom u 9 sati, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave ličko-senjske i Općine Brinje, svečano obilježena 24. godišnjica pogibije četvorice policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje. 

Uz preživjelog kolegu Darka Murata, obitelji poginulih policajaca, obilježavanju ove obljetnice prisustvovao je i načelnik Ureda glavnog ravnatelja policijeZlatko Koštić i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar sa suradnicima, župan Ličko-senjske županije Milan Kolić i zamjenica župana Ivana Tomaš, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić,predstavnici općinskih i gradskih vlasti, predstavnici Njemačko-hrvatske zajednice, Grada Zagreba, predstavnici udruga, te mještani, koji su na spomen obilježje položili vijence i zapalili svijeće. 

Bila je ovo prigoda da se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obnove sjećanja na tragični događaj koji se dogodio na tome mjestu prije dvadeset i četiri godine kada su svojom odanošću časnom policijskom poslu u očuvanju suvereniteta Republike Hrvatske svoj život dali Dragutin Toljan (policijski službenik), Zdravko Vuković (policijski službenik), Vinko Krznarić (pripadnik pričuvnog sastava) i Milan Vranić (pripadnik pričuvnog sastava). 

„Nitko nema pravo na zaborav, jer njihova žrtva obvezuje sve nas na trajno sjećanje, da se nikada ne zaboravi to teško, ali herojsko razdoblje naše povijesti kada je stvarana suverena, neovisna, moderna hrvatska država. U svijesti hrvatskog naroda kolovoz 1991. godine pamti se po mučkim i zločinačkim napadima srpskih pobunjenika udruženima s agresorskom JNA na tek stvorenu neovisnu hrvatsku državu s ciljem njezina porobljavanja, okupiranja i stvaranja „Velike Srbije“.

Policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, to kobno maglovito jutro, 24. kolovoza 1991. godine upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj, upravo na ovo mjesto gdje se nalazimo.

U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje uputio im je poziv da se vrate u Ispostavu. Neposredno nakon što je svih 5 policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz zasjede iz ovoga ovdje grmlja (s desne strane kolnika) otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“.  Već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Ranjeni policajci Drago Toljan i Darko Murat su se pod jakom rafalnom pucnjavom uspjeli izvući iz automobila i zakloniti iza njega, te je preživjeli Darko Murat pokušao uzvratiti vatrom, no nakon opaljenja nekoliko komada streljiva uslijed oštećenja spremnika puške došlo je do zatajenja puške, pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila.“ kazala je danas glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske Maja Brozičević.

Svi zajedno prisjetili su se i ostalih u to vrijeme podlo i mučki ubijenih policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, njih trideset i dvojice, a na kraju je upućena i zahvalasvim majkama, suprugama, sestrama i obiteljima koje su nesebično dale svoje najdraže za hrvatsku slobodu.                                                                         

Svetu misu zadušnicu za poginule policijske službenike predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić.



Stranica