U Policijskoj upravi ličko-senjskoj obilježen završetak 3. komponente projekta „Živim život bez nasilja“

Nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja„ od školske godine 2013./2014. provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Provođenjem aktivnosti ovog projekta usmjerenih na učenike 7-ih razreda osnovnih škola s područja cijele Republike Hrvatske, ciljano se prevenira nasilje prema ženama, nasilje u obitelji te nasilje među mladima. Projekt se provodi u tri komponente, a Policijska uprava ličko-senjska tijekom mjeseca ožujka provela je prve dvije.

 

Foto:PU ličko-senjska

Nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja„ od školske godine 2013./2014. provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Provođenjem aktivnosti ovog projekta usmjerenih na učenike 7-ih razreda osnovnih škola s područja cijele Republike Hrvatske, ciljano se prevenira nasilje prema ženama, nasilje u obitelji te nasilje među mladima. Projekt se provodi u tri komponente, a Policijska uprava ličko-senjska tijekom mjeseca ožujka provela je prve dvije.

Treća komponenta provodi se kroz suradnju, odnosno kao rezultat zajednički osmišljene i pripremljene aktivnosti policijskih službenika za prevenciju i županijskih koordinatora u osnovnim školama za provođenje preventivnih programa prevencije nasilja, te je 8. lipnja 2015. godine realizirana na području Policijske uprave ličko-senjske, odnosno u osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopana “ u Otočcu pod nazivom „Interaktivna radionica“. 

U realizaciju ove komponente bilo je uključeno 36 učenika sedmih razreda koji su temeljem svog stečenog znanja i prikupljenih informacija u okviru sadržaja iz prethodno provedene 1. i 2. komponente projekta, tematski usmjeravani na prevenciju nasilja i izgradnje kulture nenasilja i tolerancije kroz parlaonicu odnosno debatu na tri teme i to: „Je li nasilje u školi povremeno opravdano?“, “Tko tebe kamenom ti njega kruhom“ i “Je li opravdano povremeno fizički  kažnjavati djecu od strane roditelja?“ te natjecanje u literarnom izričaju.

Od ukupno 36 učeničkih literarnih radova, peteročlano povjerenstvo (Ivica Radošević – ravnatelj OŠ "Dr. Jure Turić" Gospić, Debora Lukac i Anita Borovac – profesorice hrvatskog jezika u OŠ "Dr. Jure Turić" u Gospiću, Zvonimir Šimić – županijski koordinator školskih preventivnih programa i Mirela Šulentić – policijska službenica za prevenciju u PU ličko-senjskoj) odabralo je tri najbolja rada. Učenicama:

  1. Eni Cvitković učenici 7.d razreda,
  2. Mariji Čorak, učenici 7.d razreda,
  3. Martini Bunjevčević, učenici 7.d razreda

  čiji su radovi izabrani kao najuspješniji uručene su zahvalnice i prigodni pokloni.

Prvonagrađeni rad (Ena Cvitković – esej „Svjedočanstvo jedne djevojke“) bit će proslijeđen Ravnateljstvu policije, Službi prevencije, gdje će se natjecati na nacionalnoj razini za najbolji učenički rad u Projektu. 



Stranica