Slovenski policijski službenik na ispomoći u Policijskoj postaji Novalja

Foto: PU ličko-senjska 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske od 2006. godine u ljetnim mjesecima provodi projekt „Sigurna turistička sezona“, čiju kvalitetu svake godine prepoznaje sve više zemalja i institucija, koji svoje pozitivno mišljenje o njemu pokazuju vlastitim uključivanjem. Glavni ciljevi navedenog projekta su pružanje pomoći stranim turistima tijekom njihova boravka u Republici Hrvatskoj, prevencija kaznenih djela i prekršaja, uspostava sigurnosti cestovnog prometa, te nadzor državne granice i sigurnosti na moru. 

Ovakav vid suradnje pokazao se vrlo uspješnim, te je naišao na razumijevanje kako lokalnih zajednica na kojima se pružala pomoć, tako i na podjednako razumijevanje struke, građana i turista, što je bio osnovni preduvjet za daljnje uspješno provođenje navedene akcije. Strani policijski službenici raspoređivali su se u onim turističkim mjestima gdje se u određenom trenutku, prema evidencijama turističkih zajednica, pokazalo da boravi najviše turista koji dolaze iz istih zemalja kao i policijski službenici. 

Strani policijski službenici prvi puta su na prostor Policijske uprave ličko-senjske došli 2008. godine, kada je na ispomoć upućeno 8 slovačkih policijskih službenika, koji su tijekom srpnja i kolovoza pružali pomoć našim policijskim službenicima, a bili su raspoređeni na autocesti A-1 s obzirom da se u to vrijeme promet odvijao jednom cijevi kroz tunel Kapela. Nastavak ispomoći u vidu stranih policijskih službenika dobiva svoj kontinuitet 2011. godine kada tijekom srpnja i kolovoza, na području Pu ličko-senjske, odnosno u PP Novalja, ispomoć pružaju 4 ukrajinska policijska službenika, što se ponavlja i 2012. godine, dok su 2013. godine ispomoć pružali ukrajinski policijski službenici. 

Ove godine od 14. srpnja do 14. kolovoza na području Policijske postaje Novalja ispomoć će pružati slovenski policijski službenik, koji će službu obavljati u odori bez naoružanja u zajedničkim ophodnjama s policijskim službenicima Policijske postaje Novalja, a tijekom obavljanja poslova neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužan je pridržavati se pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.



Stranica