Obilježen Međunarodni dan Roma

Policijska uprava ličko-senjska obilježila je danas Međunarodni dan Roma, koji se obilježava 8. travnja i to od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma, te su tada usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a proglašen je i službeni romski jezik 

Foto: PU ličko-senjska

Policijska uprava ličko-senjska obilježila je danas Međunarodni dan Roma, koji se obilježava 8. travnja i to od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma, te su tada usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, a proglašen je i službeni romski jezik. 

Romi su danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od 5 posto europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje, te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama. 

Prema popisu stanovništva provedenom 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a na području Ličko-senjske županije 21. Romi su u Republici Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama u kojima žive zbog slabe obrazovanosti, neuključenosti u formalne oblike rada, specifičnog načina življenja i drugih karakteristika, u većoj ili manjoj mjeri marginalizirani: ekonomski, prostorno, kulturološki i politički. 

Policijske službenice za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske danas su u osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopana“ u Otočcu održale predavanje učenicima drugog razreda, naglasivši da svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Navedeno predavanje provedeno je u skladu s „Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma od 2013. do 2020. god.“ s ciljem poticanja na poštivanje sličnosti i različitosti  kroz kulturu tolerancije, nenasilje i nediskriminaciju.



Stranica